Okupljanje opozicije
91

Šta znači ujedinjenje A-SDA i NBL-a: Četvorka postaje državna priča koja vreba izbore 2022.

G. M.
Izbori 2022. bit će veliki izazov za opoziciju (Foto: D. S./Klix.ba)
Izbori 2022. bit će veliki izazov za opoziciju (Foto: D. S./Klix.ba)
Odluka o ujedinjenju Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne bh. liste (NBL) mogla bi imati široke konsekvence po političku scenu u BiH. To ujedinjenje, kako je ranije najavljeno, trebalo bi se desiti već u subotu, 27. februara.

Stranka će se zvati Narodni evropski savez (NES), a osnivačka skupština će biti u Sarajevu. Ova partija će biti dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike odnosno gradonačelnike.

Čelnik A-SDA je načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević, dok je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić koji je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

Četvorka postaje državna priča

Proces ujedinjenja ove dvije stranke sam po sebi možda i nije toliko važan, već je mnogo važnija činjenica da time zapravo jača cijela Četvorka, koju osim NBL-a čine još i Narod i Pravda, SDP i Naša stranka.

Ova koalicija praktično "osvaja" Unsko-sanski kanton gdje je uporište A-SAD i jača u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje ta stranka ima određeni kapacitet.

Upravo to jačanje u USK od ključne je važnosti jer je bilo kojoj novoj stranci ili koaliciji iz Sarajeva teško napraviti dobar rezultat u tom dijelu BiH.

Do sada se Četvorka uglavnom percipirala kao "sarajevska priča", iako SDP kao njena članica ima jake baze i izvan glavnog grada, naročito u Tuzlanskom kantonu. No, drugim strankama, poput NiP-a i Naše stranke uglavnom se zamjeralo da su koncentrirane na Sarajevo.

Uključivanjem A-SDA to se u znatnoj mjeri mijenja, a koalicija dobija državni karakter, ključan za dobijanje izbora 2022. godine. Osim kantona, ovim se povećavaju šanse opozicije za osvajanje parlamentarne većine u Federaciji i na nivou BIH, ali i za ulazak u državno Predsjedništvo, naravno pod uslovom da se postigne dogovor o zajedničkom kandidatu.

Pristupanje drugih stranka

Osim toga, važno je naglasiti da je Četvorka u međuvremenu izgladila odnose sa Fahrudinom Radončićem i njegovim SBB-om, koji bi također u budućnosti mogao biti dio ove priče.

Radončić je imao konstantno dobre odnose sa liderima SDP-a i Naše stranke, ali je prošao kroz oštar sukob sa predsjedikom NiP-a Elmedinom Konakovićem. No, ti odnosi su u doboj mjeri popravljeni nakon što su se Radončić i Konaković susreli nekoliko puta, a lider NiP-a prije nekoliko dana je rekao da mu je sada ok ono što trenutno radi SBB.

Radončić je nakon 15. novembra počeo snažnije zagovarati okupljanje opozicije u jedinstveni front pred naredne izbore.

To ujedno znači da je SDA sve usamljenija na političkoj sceni, te da je podržavaju još samo manje stranke. Jedan od posljednjih partnera SDA je DF Željka Komšića, koji se navodno i sam premišlja da istupi iz te koalicije.

Nezvanično se govori da bi DF već u narednim mjesecima mogao raskinuti saradnju sa SDA zbog koje gubi popularnost među glasačima, što se pokazlo i na lokalnim izborima.

Podsjetimo da je jedan od glavnih izgovora SDA za gubitak izbora u Sarajevu bio to što su se sami borili protiv ujedinjene opozicije, misleći na Četvorku. To isto bi se za dvije godine moglo desiti na višim nivoima, ukoliko SDA značajnije ne promijeni svoj pristup.