Politička preslaganja
329

Sarajevska Četvorka postaje trojka: Šta to znači u praksi?

G. M.
Lideri Četvorke nakon jednog ranijeg sastanka
Lideri Četvorke nakon jednog ranijeg sastanka
Četvorka se zvanično raspala u Sarajevu, jer teško je vjerovati da će Ibrahim Hadžibajrić i njegova stranka ostati dio ove koalicije nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Sarajeva.
Ta koalicija koja je mjesecima najavljivala preuzimanje vlasti u Gradu Sarajevu danas je ostala bez većine, a nastavak sjednice je odgođen.

Potom su se pojavile informacije da vijećnici Hadžibajrićevog NBL-a (koji se sada, nakon spajanja sa A-SDA, zove NES) nisu podržali izbor zajedničkih kandidata Četvorke.

Konačan dokaz razlaza koalicije je zajedničko saopštenje za javnost Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde, koji su za krah današnje sjednice direktno optužili sadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skaku i načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića.

"Danas ćemo u Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijeti krivične prijave s materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine utjecajem prema vijećnicima", navodi se u zajedničkom saopćenju ove tri stranke.

Podsjetimo da je Četvorka nastala prošle godine nakon raspada Šestorke, odnosno nakon pada kantonalne vlade i izlaska SBB-a i DF-a iz te koalicije. Ključni efekt rasprada Četvorke je upravo neizvijesnost pri izboru gradskih vlasti te saradnja na lokalnom nivou u Starom Gradu.

U ovom trenutku niko nema većinu za izbor rukovodstva Grada Sarajeva. Za kandidata Četvorke danas je glasalo 14 vijećnika, što znači da je nekoliko njih "promijenilo dres" (imali su 18 potpisa) i to ne samo onih koje kontrolira Hadžibajrić.

Za većinu je potrebno 15 vijećnika, a u narednim danima obje strane će lobirati za podršku svojim kandidatima.

Osim toga, izlazak NES-a iz Četvorke neće imati veće posljedice po rad koalicije. NES nema nijednog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, što znači da se to neće odraziti na funkcionisanje koalicije u jedinom kantonu u kojem je Četvorka na vlasti.

Do parlamentarnih izbora 2022. ima još dosta vremena i ostaje da se vidi kako će se razvijati politički odnosi s obzirom na to da neke druge stranke, poput SBB-a, ne kriju interes za saradnju s koalicijom NS-a, SDP-a i NiP-a.