Sjednica 24. marta
100

Sarajevo bi sljedeće sedmice trebalo dobiti novog gradonačelnika: Ovo je mogući scenarij

Klix.ba
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Sarajeva bit će održana 24. marta. Tada bi trebali biti izabrani rukovodstvo vijeća, gradonačelnik i njegovi zamjenici. No, čini se da Četvorka neće tako lako izvršiti kadroviranje.

Sastanak na kojem je postignut dogovor o održavanju sjednice je održan danas, a njime je predsjedavao predsjedavajući aktuelnog saziva Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Od ranije je poznato da se Četvorka koja ima vijećničku većinu - Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Narodni evropski savez (NES) usaglasili da kandidat za gradonačelnika bude Bogić Bogićević i to na prijedlog SDP-a.

Njegov zamjenik bi trebao biti bivši ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić iz NiP-a, dok NS još nije predložio još jednog zamjenika, a koji bi trebao biti iz reda hrvatskog naroda.

Kako saznaje Klix.ba izbor rukovodstva vijeća je problematičan, a može se odraziti i na izbor samog gradonačelnika tj. da Bogićević ne bude izabran.

Naime, NiP je za predsjedavajućeg vijeća predložio Jasmina Ademovića, a za njegove zamjenike su predloženi ljekar Dragan Stevanović iz SDP-a i Mirela Džehverović iz NS-a.

Ali, vijećnik Srđan Srdić, koji je isključen iz NiP-a, namjerava da se kandiduje za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva čime bi onemogućio izbor Bogićevića za gradonačelnika.

Ako bi bio izabran za predsjedavajućeg, onda Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik jer su obojica iz reda srpskog naroda. Ipak, kako saznajemo 18 vijećnika je potpisalo Bogićevićevu kandidaturu (NiP 7, 4 SDP, 1 Platforma za progres, 5 Naša stranka i 1 NES).