BiH
0

Šta osobe s invaliditetom u BiH imaju od konvencije UN-a

FENA
Predstavnici pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) danas su u Sarajevu prezentirali ciljeve projekta Monitoring prava osoba s invaliditetom i izrade alternativnog izvještaja o poštivanju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

„Ovo je projekt koji ćemo realizovati u naredne dvije godine. U junu smo počeli raditi na implementaciji ovog projekta u partnerstvu s Organizacijom osoba s invaliditetom za međunarodnu saradnju iz Švedske (SHIA), austrijskom organizacijom „Svjetlo za svijet“ i s evropskim-regionalnim centrom za međunarodnu promociju prava osoba s invaliditetom (D.R.P.I.)“, rekao je Fikret Zuko, predsjednik Koordinacionog odbora organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo (KO OOSI).

Prikupljeni i obrađeni rezultati monitoringa predstavljat će alternativni izvještaj civilnog sektora, koji će biti predat Komitetu za prava osoba s invaliditetom UN-a u Ženevi, nakon što svoj izvještaj podnese i država BiH.

„Cilj izvještaja je da na temelju cjelovitog monitoringa, konkretnih podataka i brojki, prikaže u kojoj mjeri država poštuje, štiti i unapređuje prava osoba s invaliditetom“, kaže Zuko.

BiH je UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom ratifikovala 2009. godine, a instrumente ratifikacije položila 2010. u Komitetu za prava osoba s invaliditetom u Ženevi.

„Od tada je država dužna podnijeti prvi izvještaj o primjeni konvencije u zakonodavstvu BiH. Taj izvještaj je već u primjeni na koji OOSI neće imati neki uticaj. Država će dati analize i zakone, koji su usvojeni, te ono što je u BiH možda i urađeno, ali se vjerovatno neće upuštati detaljnije u analizu stanja na terenu da li stvarno osobe s invaliditetom imaju koristi od ove konvencije, pa i od usvojenih zakona u BiH“, smatra Zuko.

U BiH na projektu će raditi 38 organizacija osoba s različitim vrstama invaliditeta okupljenih u pet koalicija iz Tuzle, Mostara, Bijeljine, Doboja i Sarajeva.

Kroz aktivnosti projekta koalicija „Neformalna grupa organizacija osoba s invaliditetom“ iz Doboja pratiti će stanje na lokalnom nivou, gdje kako kaže Jelena Mišić, nisu razvijeni servisi podrške, te se treba raditi na uvođenju personalne asistencije.

„Koalicija Kolosi iz Bijeljine, koja pokriva 13 općina, putem ovog projekta uključit će interesne grupe, ombdusmene, Helsinški komitet, Centar civilnih inicijativa, zakonodavsto i sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske“, kazao je Milorad Jović iz koalicije "Kolosi".

U naredne dvije godine, naglašava, pet koalicija će se boriti da promijene politiku koja je zbog ratnih zbivanja dovela do velikog siromaštva u državi i "može se samo zamisliti kako danas u BiH žive osobe s invaliditetom."

Jasna Rebac iz koalicije „Zajedno smo jači“ Hercegovačko-neretvanskog kantona skrenula je pažnju da se ljudska prava osoba s invaliditetom posebno krše kod djece.

„Ovaj projekt je alatka koja će omogućiti svakoj osobi s invaliditetom da se posluži i dokaže da ono što piše u zakonima, politikama, strategijama, akcionim planovima ne znači da su ta ljudska prava i stvarna. Zato želimo da ljudska prava ovih osoba, koja su unutar UN-ove konvencije apostrofirana postanu stvarna“, istakla je Rebac.

Predstavnik koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona Suvad Zahirović zaključio je da su organizacije jednako kao i osobe s invaliditetom u BiH na margini društva prepuštene same sebi bez adekvatne podrške da ostvare svoju misiju u društvu.