{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom

F
27.9.2012. u 14:46
0
0
U BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom
0
U BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom
U okviru projekta "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom" danas se u Sarajevu održava sastanak Vijeća za osobe s invaliditetom, na kojem će biti predstavljen finalizirani tekst inicijalnog državnog Izvještaja o primjeni UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.
Prema tom izvještaju u BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom.

"Zato je danas veliki dan za osobe s invaliditetom, jer će ovaj izvještaj pokazati stanje i stvarne potrebe osoba s invaliditetom u BiH", rekla je Tatjana Gajić, potpredsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom.

Iako je problematika osoba s invaliditetom poznata u našoj zemlji, navodi, da se tek sada uspostavila zakonska regulativa, odnosno imamo politiku oblasti invalidnosti, strategiju kao i ovo vijeće, koje na nivou BiH sagledava cjelokupnu situaciju osoba s invaliditetom.

"Tako da se zvanična problematika počela tek sada sagledavati s aspekta legislative. Inače, znamo da se ti problemi kreću od zapošljavanja, kategorizacije, definicije različitih procjena do svih onih stvari koje čine izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom", kaže Gajić.

Ističe da problem leži u tome što se uopće osobe s invaliditetom sagledavaju kroz njihovo liječenje, odnosno socijalni aspekt, a ne kako bi se trebale posmatrati u svim sistemima, gdje se rješavaju problemi za sve građane.

Ovaj projekt je započeo u decembru prošle godine, od kada daje podršku osobama s invaliditetom da učestvuju kao ravnomjerni partneri s predstavnicima vladinih institucija u BiH.

Također, jedna od projektnih aktivnosti je uspostavljanje saradnje i izgradnja kapaciteta entitetskih ureda za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Projekt implementira Udruženje „Inicijative preživjelih od mina“ u partnerstvu s Udruženjem „Bospo“ i saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, a finansira ga Evropska unija iz sredstava programa Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava – Program podrške za 2010. godinu, u iznosu od oko 250.000 KM.

Na petom sastanku Vijeća za osobe s invaliditetom očekuje se da će biti usvojen operativni plan Vijeća za 2012. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: