BiH
0

Doboj: Usaglašen plan monitoringa prava osoba sa invaliditetom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Koalicioni odbor "Organizacija osoba sa invaliditetom" regije Doboj usaglasio je plan aktivnosti za ovu i plan rada za 2013. godinu u vezi realizacije projekta monitoringa prava lica sa invaliditetom na području regije.

Planom aktivnosti u realizaciji projekta pod nazivom "Monitoring prava osoba sa invaliditetom i pisanje alternativnog izvještaja o poštivanju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom“, predviđeno je organizovanje treninga radi zagovaranja osoba sa invaliditetom da iz ličnih iskustava ponude dovoljno podataka i konkretnih primjera kršenja njihovih prava.

"Predviđeno je i uticanje na vlasti i institucije kako bi se primjenjivali lokalni akcioni planovi u oblasti invalidnosti tamo gdje su usvojeni, a u opštinama gdje nisu usvojeni lobirati da se usvoje i primjenjuju“, izjavila je Srni predsjednica Koalicije 12 organizacija dobojske regije Dragica Bekanović.

Bekanovićeva, koja je i direktorka Udruženja paraplegičara regije Doboj sa sjedištem u ovom gradu, naglasila je da monitornig, osim informacija dobijenih od osoba sa invaliditetom, uključuje i upitnik, kao i monitoring sistema - politike, programa, zakona na različitim nivoima vlasti, te i monitoring informisanja medija o pitanjima koja se tiču osoba sa invaliditetom.

"Cilj ovog projekta je izgradnja kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom i njihovo uključenje u jačanje civilnog društva za ostvarivanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom, a krajnji rezultat je izrada alternativnog izvještaja civilnog sektora o provođenju Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom u BiH", naglasila je Bekanovićeva.

Prema njenim riječima, prvo treba započeti lobiranje na lokalnom i republičkom, kao i na nivou BiH za proglašavanje organizacija osoba sa invaliditetom od posebnog društvenog interesa, kako bi se u narednoj godini finansirale iz državnog, republičkog i lokalnog budžeta.

Na kraju sastanka, koji je održan u federalnoj opštini Doboj Jug, Bekanovićeva je predstavnicima 12 organizacija, koje su članice "Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom" regije Doboj, uručila set brošura sa naslovom "Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom".

Provođenje projekta „Monitoring prava osoba sa invaliditetom i pisanje alternativnog izvještaja o poštivanju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom“ započeo je Centar za orijentaciju društva u Sarajevu 1. juna u partnerstvu sa Švedskom organizacijom za međunarodnu saradnju osoba sa invaliditetom i 38 organizacija osoba sa različitim vrstama invaliditeta iz BiH, okupljenih u pet koalicija iz regija Mostara, Sarajeva, Tuzle, Bjeljine i Doboja.