BiH
7

Šta nas čeka nakon odbacivanja zahtjeva za reviziju, politička kriza ili rješavanje problema

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Haški tribunal danas je pojedinačno odgovorio članovima Predsjedništva BiH na podnesenu aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Zahtjev je odbačen jer ga nije podnijela nijedna zvanična institucija iz BiH, naveli su iz Haga. Postavlja se pitanja, da li nas očekuje nova politička kriza, ili prihvatanje odluke i rješavanje konkretnih problema.

Sud u Hagu relativno je brzo odgovorio na podneseni zahtjev, koji je zvanično podnio agent Sakib Softić 23. februara, kojem su politički predstavnici iz Republike Srpske osporavali legitimitet.

Još od podnošenja zahtjeva za reviziju nastupila je određena politička kriza na državnom nivou, jer već posljednje dvije sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH ne postoji entitetska većina, jer zastupnici iz Saveza za promjene ne žele učestvovati u glasanju, a zastupnici iz ostalih stranaka iz RS-a ni prisustvovati sjednicama.

Kao glavni krivac za nastalu političku krizu okarakterisan je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je bio pokrovitelj savjetovanja u sarajevskoj Vijećnici, gdje je pred desetine uglednih ličnosti iz naše zemlje zvanično saopćena odluka da će BiH pokrenuti postupak revizije presude.

Izetbegović je danas poručio da je odluka Suda u Hagu politička te da je to veliki udarac za njega kao Bošnjaka i političara, ali da bi mu bilo mnogo teže da revizija nije nikako podnesena.

Sve do danas prisutna je politička kriza, poziv na odgovornost i naglašavanje vaninstitucionalnog djelovanja. Svoju posjetu Sarajevu odgodio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

S druge strane, iako je Izetbegović predstavljen kao najodgovorniji lider koji treba donijeti odluku o reviziji, načelno je dobio podršku i drugih bošnjačkih predstavnika za postupak revizije.

Ipak, ta podrška je kratko trajala. Današnja odluka Haškog tribunala pokazala je stanje na terenu. Veoma brzo su uslijedili pozivi da Izetbegović treba podnijeti ostavku ili objasniti zbog čega je imao lošu procjenu u vezi revizije.

Tako je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao da Izetbegović treba objasniti zbog čega je odluka o reviziji neupješna, a predsjednik SDP-a Nermin Nikšić otvoreno ga je pozvao da podnese ostavku.

Razočarenje odlukom Haškog tribunala iskazala su i brojna udruženja žrtava genocida, jer je ovim činom propao posljednji pokušaj da BiH podnese reviziju presude protiv Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da bez obzira na odluku Haškog tribunala ostaje pittanje zloupotrebe ovlasti, aludirajući na agenta Sakiba Softića, za kojeg kaže da se lažno predstavljao i da nije imao legitimitet da podnese zahtjev za reviziju.

Odluka Haškog suda polučit će neke nove odnose u BiH, da li još jednu političku krizu ili konačno konkretno djelovanje i rješavanje nagomilanih problema.