|

Nikšić: Izetbegović mora snositi političku odgovornost zbog odbijanja revizije presude

Nikšić: Izetbegović mora snositi političku odgovornost zbog odbijanja revizije presude
272
Klix.ba
9.3.2017. u 17:26
90
komentara
272

dijeljenja
Nikšić: Izetbegović mora snositi političku odgovornost zbog odbijanja revizije presude Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu reagirao je i Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Smatra da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu posljedica površnosti i neozbiljnosti s kojom se pristupilo pitanju revizije presude.
"Da je priprema revizije urađena ranije i da se nije čekao zadnji dan, vjerujem da bismo imali drugačiji ishod. Danas pravda trpi zbog nemara i nesposobnosti, a nije moralo biti tako da je reviziji posvećena barem jedna desetina pažnje koju su SDA i njeni partneri posvetili stranačkim imenovanjima", rekao je Nikšić.

Naglašava kako je jasno ko za to snosi najveću odgovornost te da su sva uvjeravanja koja su prezentirana javnosti o ozbiljnim pripremama i analizama s pravnim ekspertima za koje, kaže, i dalje ne znamo ko su, bila potpuno neutemeljena.

"Zbog takvog pristupa Izetbegović bi trebao snositi političku odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Ništa manje nije odgovoran ni Dragan Čović koji se jasno stavio na stranu politike koja negira genocid i koja čini sve da oslabi državu BiH. Još jednom se pokazalo kako funkcioniranje koalicije po principima u kojima SDA ispunjava HDZ-ove želje, vodi u stvari potpunom urušavanju pravnog poretka i funkcioniranja državnih institucija", rekao je Nikšić.

Izrazio je nadu da će i svi oni koji će likovati nad činjenicom da je Sud donio ovakvu odluku razumjeti da na taj način konačno priznaju i presudu kojom je utvrđen genocid u Srebrenici, a Srbija označena kao jedina država na svijetu koja je odgovorna za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida.

"Daleko od priča o političkoj odgovornosti, trijumfalizmu ili negiranju vlastite odgovornosti, nalaze se žrtve genocida i masovnih zločina koje su ovih dana, nažalost, iznova proživljavale horore svojih sjećanja. U ovom trenutku najveća ljudska obaveza je da se okrenemo tim žrtvama", rekao je Nikšić.

Također je pozvao sve građane BiH da prihvate ovu odluku Suda.

"Vrijeme je da se okrenemo sadašnjosti i vratimo pitanjima od životne važnosti za sve građane u Bosni i Hercegovini. Svi građani ove zemlje Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost žive loše. Sve presude, revizije i referendumi ovog svijeta neće popraviti njihovo ekonomsko stanje i donijeti socijalnu pravdu. Ako je već upropaštena prilika za reviziju ove presude, okrenimo se revizijama pljačke i privatizacije. Posvetimo se rješavanju nezaposlenosti, niskih primanja, obespravljenosti radnika, procesuiranju korupcije i kriminala", poručio je Nikšić.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...