Samo korak
26

Šta je ustvari Godišnji nacionalni program i zašto Dodik odbija njegovo usvajanje

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trakavica oko uspostavljanja državne vlasti još uvijek traje. Čak su i resori podijeljeni, ali je zapelo kod NATO puta, odnosno kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa koji je BiH neophodan da bi nastavila sprovođenje akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

Partner SDA i HDZ-a iz Republike Srpske SNSD, odnosno čelnik te stranke Milorad Dodik apsolutno odbija pristanak na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa koji je uslov za nastavak puta BiH u NATO.

Međutim, svi zvaničnici NATO saveza poručuju da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači članstvo BiH već dio saradnje i unapređenja odnosa, ali i stepenicu koju BiH mora ispuniti ukoliko u budućnosti nekada želi postati punopravna članica NATO-a.

A šta je u suštini Godišnji nacionalni program. Admiral James Foggo, komandant Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju tokom jučerašnje posjete Sarajevu kazao je da je Godišnji državni program zapravo plan kako BiH vidi napredak Oružanih snaga BiH.

BiH je u prethodnim godinama već nekoliko puta vršila određene reforme u Oružanim snagama, što je proces koji traje i koji se nadopunjava. Stoga je Godišnji nacionalni plan vezan uz nešto što je dio već postojećeg procesa, a sve u cilju veće sigurnosti građana, što je interes svih u ovoj zemlji, barem deklarativno.

Godišnji nacionalni program tek je naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti.

Na usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za NATO BiH obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Zvaničnici Republike Srpske nekada su htjeli u NATO bez pogovora, ali je zaokret napravljen u posljednjih nekoliko godina. Sada Dodik sve ranije odluke negira, iako je svjestan da Godišnji nacionalni program ne znači članstvo već napredak u saradnji.

A tu saradnju, čak i bolju od BiH sa NATO savezom ima Srbija, na koju se Dodik naslanja.

Godišnji nacionalni plan se NATO-u predaje svake godine.