Posjeta Sarajevu
366

Admiral James Foggo: Ne razumijem zašto neko ne želi biti član NATO-a

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral James Foggo, boravila je danas u Sarajevu, odakle je poručeno da Sjevernoatlantski savez ostaje predan pružanju podrške Bosni i Hercegovini bez obzira na to kakva su nastojanja političkog rukovodstva jednog bh. entiteta.

Komandant Zajedničke komande James Foggo je izjavio da je NATO predan snažnom partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom, što dokazuje i današnja posjeta Zajedničke komande NATO-a u Napulju.

"NATO je zahvalan BiH na operacijama podrške mira u cijelom svijetu. Vaši doprinosi su nam od izuzetne važnosti. NATO i BiH su počeli zajedno raditi na reformi odbrambenih institucija i to partnerstvo se nastavilo tokom posljednjih 13 godina. Važno je ići naprijed", kazao je Foggo.

Poručio je kako NATO potiče BiH da nastavi napredovati tako što će svoje Oružane snage učiniti interoperabilnijim.

"Poboljšanja će dati sposobnosti koji će pružiti podršku civilnim organima tokom prirodnih katastrofa. NATO je potreban za ekonomski rast i ekonomski prosperitet zemlje. NATO ostaje predan pružanju podrške BiH. Brigandni general i tim su uvijek spremni pružiti stručnu podršku Ministarstvu odbrane BiH", rekao je Foggo.

Napomenuo je da je Godišnji državni program zapravo plan kako BiH vidi napredak Oružanih snaga BiH.

"Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage", istakao je Foggo.

Naveo je kako je riječ o organizaciji posvećenoj odbrani i odvraćanju, a ne napadima.

"Ne razumijem zašto neko ne želi biti član takve organizacije", istakao je Foggo, dodavši kako izvode odbrambene operacije a ne ofanzivne.

"Mi smo organizacija koja želi da spriječi nasilje i koja je tu za članice Saveza. Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica. Znate da će narednih dana biti veliki samit koji želi vidjeti sigurnost i stabilnost. Vama je sigurnost i stabilnost bitna", rekao je Foggo.

Ministrica Marina Pendeš je kazala da im je u interesu puna implementacija onog što je Predsjedništvo 2016. godine usvojilo.

"NATO nam pomaže da se aktiviramo MAP, što podrazumijeva i implementaciju daljnjih rješenja prepoznatim u odlukama koje je Predsjedništvo već donijelo. Oružane snage BiH bi zakonski trebale sudjelovati u mirovnim misijama. Trebalo bi, također, da utemelje rezervni sastav, što trenutno nismo u mogućnosti", istakla je Pendeš.