BiH
253

Šta je Predsjedništvo BiH uradilo u vezi s hapšenjem Nasera Orića?

Piše: E. Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ako se ne računa teatralni zahtjev Bakira Izetbegovića da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgodi posjetu BiH zbog hapšenja Nasera Orića po potjernici Srbije, Predsjedništvo BiH nije učinilo ništa kako bi pokazalo stav u vezi s ovim incidentom.

Uprkos apsurdu što naša država nema zakon o vanjskim poslovima, diplomatsko-konzularne aktivnosti BiH regulisane su međunarodnim pravilima i konvencijama, a vanjska politika Bosne i Hercegovine u isključivoj je nadležnosti državnog Predsjedništva.

Države u međunarodnim odnosima svoje prigovore, negodovanje ili neslaganje u vezi s politikama drugih država izražavaju putem protestne note koja predstavlja zvanični stav, odnosno zvanično neslaganje države s ponašanjem druge države.

Protestnu notu upućuju ministarstva vanjskih poslova. U slučaju BiH, Ministarstvo vanjskih poslova upućuje protestnu notu na osnovu zahtjeva Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, nije odgovorio na naš upit o tome da li je predložio da se Srbiji ili Švicarskoj uputi protestna nota zbog hapšenja bivšeg komandanta snaga Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića.

Odgovor iz kabineta Bakira Izetbegovića
Odgovor iz kabineta Bakira Izetbegovića

"Zahvaljujem se na javljanju i na pokazanom interesu za stajališta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Nažalost, tekuće obaveze g. Izetbegovića trenutno isključuju mogućnost zaprimanja novih prijedloga za medijsku saradnju. Dakako, radujem se nekoj skorijoj saradnji, kada te obaveze budu manjeg obima", saopćeno nam je iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Ambasador BiH u Švicarskoj nije pozvan na konsultacije

Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pitali smo i da li je tražio pozivanje na konsultacije ambasadora BiH u Švicarskoj, te diplomatu BiH u Ambasadi u Beogradu. Ni odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Sigurno je da prijedloge o pozivanju ambasadora na konsultacije i upućivanju protestne note u vezi s hapšenjem Nasera Orića neće predložiti srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH održalo je 7. redovnu sjednicu 14. maja 2015. godine.

Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH oglušila se na sva pitanja u vezi Nasera Orića.

Bosna i Hercegovina pokazala je da uobičajeno nema stav u vezi s hapšenjem njenih građana pa tako Predsjedništvo BiH nije pozvalo na konsultacije ambasadore ni nakon hapšenja bh. građana u Londonu i Madridu 2010. godine, Beču 2011. godine, ali i Beogradu.

Boro Bronza, ambasador BiH u Švicarskoj, potvrdio nam je da ga Predsjedništvo BiH nije pozvalo na konsultacije i da se ne sjeća da je i u sličnim situacijama ambasador naše države bio pozvan.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ambasade BiH bukvalno predstavljaju isturenu karaulu vanjske politike i centrale koja se nalazi u Predsjedništvu BiH i koje je zaduženo za vođenje vanjske politike. Mi čekamo reakciju Predsjedništva BiH da bi se dalje mogli očitovati o svemu. Takva reakcija u smislu zvaničnog stava Predsjedništva BiH nama nije proslijeđena do sada", kazao je Bronza.

On nam je također potvrdio kako u Švicarsku nije stigla nikakva protestna nota iz Bosne i Hercegovine.

BiH ne zauzima stav u vezi s hapšenjem njenih građana

Pored toga, niko od bošnjačkih zvaničnika nije uputio čak ni protestno pismo institucijama Srbije i Švicarske.

Slanje protestne note može da bude jednako slanju protestnog pisma jer je u svakom slučaju riječ o političkom činu.

Naime, protestno pismo mogao je uputiti bilo koji član Predsjedništva BiH s tim što bi, za razliku od protestne note koja je parafirana, na protestno pismo morao staviti svoj potpis.

Geografski male države često se smatraju ne toliko bitnim subjektima međunarodnog prava ako nemaju potencijale koji bi ih izdvajali od drugih.

Činjenica je da BiH nije bitan subjekt međunarodne politike, a bh. političari čine je još manje bitnim subjektom koji nema stav čak ni u vezi s hapšenjem i privođenjem njenih građana.