Počela medijska kampanja
0

Šta građani moraju znati o bezviznom režimu

SRNA
Godišnje građani BiH moći će boraviti 180 dana u EU
Godišnje građani BiH moći će boraviti 180 dana u EU
Ministarstvo bezbjednosti BiH i Delegacija EU u BiH organizovaće u narednih mjeseca dana kampanju javnog informisanja da bi građanima bile prenesene sve ključne informacije u vezi odluke EU o dodjeli vizne liberalizacije.

Na konferenciji za novinare povodom početka medijske kampanje, ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović istakao je da je ona motivisana upoznavanjem građana se ograničenjima vizne liberalizacije i problemima drugih zemalja regiona nakon stupanja na snagu ove odluke.

Prema njegovim riječima, ulazak bez viza, osim u zemalje šengen zone, građanima BiH biće omogućen i u Švajcarsku, Norvešku i Island uz biometrijski pasoš ili stari pasoš uz važeću vizu. Građanima BiH neće biti omogućen trajni boravak ili zaposlenje, a godišnje će biti omogućen boravak od 180 dana, odnosno dva puta po 90 dana u šest mjeseci. 

Materijal uz pasoš

"Dostavili smo juče 100.000 informativnih letaka Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA). Ovaj informativni materijal u kojem će se nalaziti sve osnovne informacije nalaziće se u svakom pojedinačnom biometrijskom pasošu koji bude izdat u narednom periodu", rekao je Ahmetović.

 On je istakao da se IDDEA-i juče dostavljeni i informativni posteri koji će biti postavljeni na svim mjestima u BiH gdje se izdaju pasoši.

"Nakon dodijele letaka, ovi posteri će ostati i dalji na svojim mjestima. Od 22. novembra, građani će ključne informacije dobiti putem medija, primarno radija i televizije. Putem dnevnih novina to će biti realizovano 29. novembra, dok će 15. decembra, na dan stupanja vizne liberalizacije u dnevnim novinama biti informativni leci", rekao je Ahmetović.

Bez zloupotreba, molim

Prema njegovim rijuečima, tokom mjeseca dana kampanje, ključne informacije naći će se na internet stranicama Ministarstva bezbjednosti BiH, Delegacije EU u BiH, ambasada evropskih država i Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Svaka zemlja će pojedinačno imati uslove za ulazak, i o tim uslovima će se moći upoznati na internet stranicama ambasada tih zemalja", rekao je Ahmetović.

On je naglasio da će se za boravak u trajanju preko 90 dana, građani morati obratiti ambasadi te zemlje.

Prema njegovim riječima, nedozvoljeni boravci od preko 90 dana biće tretirani kao ilegalni bopravci koji mogu rezultirati trajnom zabranom ulaska građana u tu zemlju.

"Zahtjevi za azil se neće razmatrati. Još jednom apelujemo da se ne zloupotrebljuje odluka Evropske unije o dodjeli vizne liberalizacije", istakao je Ahmetović.
Medijsku kampanju pored Ministarstva bezbjednosti BiH finansiraju Delegacija Evropske unije (EU) i Vlada Velike Britanije.