Nakon ukidanja viznog režima
0

Ahmetović: Slijedi nam borba za kandidatski status u EU

Piše: N. Jamaković
Delegacija BiH u Bruxellesu
Delegacija BiH u Bruxellesu
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović za Sarajevo-x.com se javio iz Bruxellesa, gdje je prisustvovao donošenju odluke Vijeća Evropske unije da BiH dobije zeleno svjetlo za bezvizni režim sa 22 države EU i Švicarskom, Norveškom i Islandom.

Ahmetović je rekao da je odluka očekivana, ali da je ipak do posljednjeg momenta u našoj delegaciji bila prisutna zebnja.

"Kolale su razne informacije iz različitih izvora, ali na kraju se sve završilo na najbolji mogući način. Odluka je donesena jednoglasno, i zaista ne bi bilo uredu da je neka od evropskih država, pogotovo jedna od takozvanih velikih država, imala izdvojeno mišljenje", kazao je Ahmetović za Sarajevo-x.com.

Ministar sigurnosti je ubijeđen da će ovaj datum ostati zabilježen kao jedan od najvažnijih u dejtonskoj BiH.

"Ova odluka znači i otvorena vrata za bolji život svih građana BiH kojima je poslana poruka da su ravnopravni građani u Evropi", ocijenio je Ahmetović, koji je dodao kako uspostavljanje daljnjeg monitoringa ne predstavlja nikakvu dvostruku provjeru BiH, nego je, jednostavno, EU reagirala na negativna iskustva nakon uspostavljanja bezviznog režima sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Prava građana, obaveze države

"Na nama je da ono što smo uvojili kroz Mapu puta nastavimo provoditi. Mi ćemo svakako krenuti u informativnu kampanju u kojoj ćemo građanima objasniti njihova prava i obaveze, kao i obaveze koje ima država. Ovo je veliki podstrek da brže koračamo na putu ka euroatlantskim integracijama, te da uskoro provedemo reforme i dobijemo i kandidatski status za Evropsku uniju", kazao je Ahmetović

Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu (ALDE/LDS), Jelko Kacin, pozdravio je današnju odluku.

"Radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje. U ALDE i LDS smo ponosni što smo uvek bili u prvim redovima podrške širenju EU, pa i današnju pobjedu administracija ove dvije države vidimo kao značajan akt evropeizacije ova dva društva i podrške pro-evropskim snagama".

Dodao je kako institucije EU i države članice očekuju da Vlade BiH i Albanije u narednim nedjeljama u cijelosti objasne svojim građanima da ukidanje viza ne pruža pravo na zaposlenje, prebivalište ili azil u EU.

Dan kad je srušen Berlinski zid

Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za Bosnu i Hercegovinu u pogledu njenog odnosa sa Evropskom unijom, utirući put građanima da slobodno putuju po gotovo cijelom kontinentu, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

“Prije tačno 21 godinu, na današnji dan, srušen je Berlinski zid koji je vještački dijelio Evropu, otvorivši na taj način do tada neslućene mogućnosti Evropljanima da osjete slobodu i putuju po cijelom kontinentu”, rekao je Inzko i dodao: “Upravo zbog toga je primjereno da će, uz konačno sazrijevanje Evrope nakon Hladnog rata, građani Bosne i Hercegovine također osjetiti pogodnosti teško stečene slobode ovog kontinenta na isti način kao i njihovi susjedi u drugim krajevima.”

Preko 350 hiljada biometrijskih pasoša

U očekivanju konačne odluke o liberalizaciji viznog režima, koju je danas donijelo Vijeće Evropske unije, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) generalno je od oktobra bilježila trend rasta podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša kod nadležnih MUP-ova, izjavila je Feni glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija.

Odluka o bezviznom putovanju u zemlje Evropske unije odnosi se samo na nosioce biometrijskih pasoša. Opardija je navela da je do sada izdato 360.096 biometrijskih pasoša, dok je važećih starih pasoša još 832.453.