Bruno Vekarić
0

"Srpsko tužilaštvo neće javno polemisati u vezi hapšenja Divjaka"

SRNA
Bruno Vekarić (Foto: FoNet)
Bruno Vekarić (Foto: FoNet)
Srpsko tužilaštvo za ratne zločine neće se upuštati u bilo kakve javne polemike i spekulacije u vezi sa slučajem bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beču gdje je uhapšen po potjernici Srbije, rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Nećemo se upuštati u diskusije ili ulaziti u javne polemike i bilo kakve spekulacije o tom predmetu. Donećemo tužilačku odluku kada dobijemo dokumentaciju od austrijskog suda i izjasniti se u zakonom predviđenom roku", naveo je Vekarić.

On je rekao da za 14 dana, koliko traje ekstradicioni pritvor Divjaku, Srbija ima rok da se izjasni o ekstradiciji.

Vekarić je podsjetio da još niko nije dao odgovor na pitanje ko je ubio vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. 

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, rekli su danas da će učiniti sve da se Divjak što prije vrati u Sarajevo i da njegovo hapšenje na osnovu srpske potjernice  ima dimenziju i političkog slučaja. 

Bivši general armije RBiH Jovan Divjak uhapšen je sinoć oko 21.00 sat na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija. Austrijski sud danas  je Divjaku odredio ekstradicioni pritvor od 14 dana. Ranije je Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo da je obaviješteno o hapšenju Divjaka i da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

MUP Srbije saopštio je da je Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne potjernice zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.
Tužilaštvo BiH u međuvremenu je uputilo zahtjev za izručenje Divjaka pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.