Ambasador Haris Hrle
0

"Moguće je da je hapšenje Divjaka tehnička greška"

Sarajevo-x.com
Haris Hrle
Haris Hrle
Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Haris Hrle istakao je večeras da još uvijek nemaju pouzdanu informaciju zbog čega je penzionisani general Jovan Divjak uhapšen u Beču i da je čak moguće da se radi o tehničkoj greški.

Hrle je u Dnevniku Federalne televizije izjavio da zemlje Evropske unije koriste program u kojem su unesena imena osoba koja trebaju biti uhapšena, ali program nije ažuriran od 2009. godine tako da bi se moglo ispostaviti da je hapšenje Divjaka tehnička greška.

"Ne možemo još sa sigurnošću tvrditi zbog čega je uhapšen, moguće je da je riječ o tehničkoj greški, odnosno propustu INTERPOL-a i država EU. Početkom sljedeće sedmice ministar Ministartva vanjskih poslova Austrije doći će u BiH i donijeti više informacija nadležnim vlastima", istakao je Hrle.

Ambasador je napomenuo da je on tokom dana nekoliko puta posjetio generala Divjaka.

"On je veoma raspoložen. Raspituje se za reakcije u BiH i o tome da li je neko već nešto poduzeo. Dobio je potrebne lijekove i veoma dobro se osjeća", kazao je Haris Hrle, pročitavši poruku koju je Jovan Divjak uputio građanima BiH:

"Iskreno se izvinjavam svim prijateljima, porodici i građanima BiH što sam ih doveo u ovo stanje neizvjesnosti. Ne osjećam se krivim za Dobrovoljačku ulicu i uradio sam tada sve da ne dođe do nesreće. Uvjeren sam da će ovoga puta istina i pravda pobijediti", navedeno je između ostalog u poruci Jove Divjaka.

Ambasador BiH u Austriji naglasio je da su već započeli pregovori s advokatima i da je sačinjena lista advokata, stručnjaka za ekstradiciju, koji bi trebali biti angažovani.

"Mi krećemo u pravnu bitku", istakao je Hrle.

Podsjetimo, Sud u Beču odredio je pritvor Divjaku do 15 dana. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za izručenje Divjaka našoj zemlji zbog istrage koja se vodi u vezi događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Također, Srbija je navela da će poslati zahtjev za izručenje Divjaka. Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da za 14 dana, koliko traje ekstradicioni pritvor Divjaku, Srbija ima rok da se izjasni o ekstradiciji.