Ambasador Haris Hrle
0

"Odluka o Divjakovoj odbrani sa slobode očekuje se ove sedmice"

FENA
Haris Hrle
Haris Hrle
Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, koji je u pritvoru u Austriji, razgovarao je danas s bečkim advokatom i pratećim pravnim timom. Preduzimaju se pravne radnje u vezi s donošenjem odluke o njegovoj odbrani sa slobode uz kauciju", izjavio je danas agenciji Fena ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

Takva odluka nije donesena, očekuje se ove sedmice, dodao je Hrle.

Advokat je danas oko 11 sati razgovarao s nadležnim tužiocem u Palači pravde u Beču.

"Idemo u pravcu da je ovo slučaj s političkom pozadinom; Srbija je prvo politički osudila Divjaka, a onda počela namještati pravnu osnovu za tužbu", riječi su bh. ambasadora.

Tokom protekle noći Damir Arnaut je poslao svoje mišljenje i sažetak iz kojeg se vidi zašto je ovaj slučaj politički motiviran, što je prevedeno na njemački jezik radi dostavljanja advokatu, izjavio je Hrle.

U vrijeme ove njegove izjave, u Beč su doletjeli član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj i oni će zajedno s Hrlom posjetiti Divjaka u pritvoru danas poslije podne, u 17.30 sati.

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, uhapšen je u četvrtak, 3. marta, u Austriji na zahtjev Srbije zbog "slučaja Dobrovoljačka" iz 1992. godine u Sarajevu.