{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upućen zahtjev Austriji za izručenje Divjaka

S
22.3.2011. u 21:37
0
6
Upućen zahtjev Austriji za izručenje Divjaka
0
Upućen zahtjev Austriji za izručenje Divjaka
Jovan Divjak
BiH uputila je zahtjev austrijskim vlastima za izručenje penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, potvrđeno je u Ministarstvu inostranih poslova BiH.
Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Divjaka na aerodromu u Beču dostavilo zahtjev Ministarstvu inostranih poslova BiH za njegovim izručenjem, ali on nije bio upućen više od 10 dana.

U ekstradicionoj dokumentaciji koju su vlasti BiH uputile Beču, nema rješenja o pritvoru protiv Divjaka, ili nekog drugog dokumenta koji je potpisao ovlašteni sudija, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak ranije je rekao da se u dokumentaciji nalazi samo zapisnik sa saslušanja Divjaka.

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković rekao je da je od Ministarstva pravde traženo da se odredi po određenim pitanjima u vezi sa izručenjem Divjaka i da je odgovor stigao jučer, te da je ta dokumentacija poslata danas.

U Ministarstvu inostranih poslova rečeno je da je dokumentacija prema ugovoru o izručenju između Austrije i bivše SFRJ, koji je naslijedila BiH, bila nekompletna, zbog čega su tražili dodatna objašnjenja od resornog ministra BiH.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nisu odgovorili da li su poslali dokumentaciju za Divjakovo izručenje, a rok za to je do 14. aprila.

Jovan Divjak uhapšen je 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. marta 1992. godine.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. marta pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 evra, koja je plaćena iz budžeta Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: