{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpski poslanici traže zabranu Handžar divizije, četnici oslobodioci

F
12.5.2010. u 17:23
0
40
Srpski poslanici traže zabranu Handžar divizije, četnici oslobodioci
0
Srpski poslanici traže zabranu Handžar divizije, četnici oslobodioci
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici obavio raspravu o principima Prijedloga zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
U cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima BiH, predloženim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja, registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u BiH.

Poslanik SDA Bakir Izetbegović je tokom diskusije kazao kako se u BiH uvijek mora napraviti “tronožac”, tako da se pored četnika i ustaša našla i organizacija koja se oslanja na tradiciju Handžar divizije.

U predloženom zakonu se definira da je organizacija koja se oslanja na tradiciju Handžar divizije svaka grupa koja se eksplicitno ugleda na i promoviše ideologiju i djela vojnih, milicijskih i paravojnih grupa koje su odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom Drugog svjetskog rata tako i u jugoslovenskim ratovima 1991-95., pod posebnim ili opštim nazivom Handžar divizija.

“Šta se to ‘92., ’93.,’94. godine dešavalo pod nazivom Handžar divizija. Handžar divizije od ’43. na ovamo nema niti ima išta nalik na nju, niti se iko pozivao na tu ideologiju. Mislim da će trebati radi istorijske istine i činjenica ovo popraviti amandmanom i mi ćemo taj amandman uložiti, a u prvom čitanju ćemo podržati zakon”, kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavjućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je kazao da SNSD neće podržati ovaj zakon, jer su u Vijeću ministara BiH preglasani svi ministri iz srpskog naroda.

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da ne misli da je korektno što je stavljena handžar divizija, dodajući da je valjda ona stavljena “da bi se lakše ove prve dvije stavke progutale”. Slažem se, dodao je, da je ovo vještačko pravljenje neke ravnoteže.

Zastupnica SNSD-a Vesna Šain je kazala da se i njoj ne sviđa predloženi zakon jer smatra da se prekraja historija.

Po njenim riječima, četnički pokret je ustvari oslobodilački pokret nastao u borbi protiv otomanske imperije.

“Četnički pokret ne može da se svrsta u ove dvije fašističke organizacije koje mi hoćemo da zabranimo”, kazala je Šain, dodajući kako je da se zabrane fašističke i neofašističke organizacije, ali ne na ovakav način.

Na njenu diskusiju replicirao je poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

“Svašta smo čuli u ovom parlamentu, ali baš ovako da javno, naglas neko izjavi da je zločinački pokret Dragoljuba Draže Mihajlovića oslobodilački pokret, to još nije imao niko snage da u ovom parlamentu do sada barem javno kaže. Ali eto i to smo čuli”, kazao je Bećirović, dodajući kako misli da je to, prvo, uvreda za blizu 100 hiljada žrtava četničkog pokreta samo u Drugom svjetskom ratu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je zamolio “da se okanemo predlaganja ovog zakona”.

“Iz prostog razloga što bi na taj način izbjegli situaciju i mogućnost da vodimo ovakvu vrstu rasprave za koju odgovorno tvrdim ne da rješava problem, nego potiče na neki način i iz ove sale šalje poruke koje potiču i ohrabruju i fašističke i neofašističke ideologije i pokrete”, kazao je Belkić.

Rasprava o principima predloženog zakona je okončana a izjašnjavanje će uslijediti nakon što bude obavljena rasprava i o preostalim tačkama dnevnog reda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: