PSBiH
0

SNSD predložio zakon o zabrani odjeće koja "onemogućava identifikaciju"

FENA
Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju.

U predloženom zakonu se, između ostalog, navodi da sve osobe koje se nalaze na javnom mjestu ili prolaze javnim mjestom mora biti moguće prepoznati i identifikovati.

"Osim ako je drugačije propisano zakonom ili drugim propisom, sve osobe koje pokrivaju lice i ne omogućavaju prepoznatljivost i identifikaciju, a prolaze ili se nalaze na javnim mjestima, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 100 KM ili kaznom zatvora u trajanju od jednog do sedam dana“, navodi se u predloženom zakonu.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je danas kazao za Fenu kako smatra da ovakav prijedlog zakona predstavlja novu opstrukciju ili bolje rečeno novi oblik provokacije na državnom nivou.

Po njegovim riječima taj zakon je apsolutno protivan poštivanju ljudskih prava u BiH.

"Onima koji su napravili ovaj zakon i koji su dali sramno obrazloženje da je to sve napravljeno radi toga da bi se lakše ljudi identifikovali treba postaviti pitanje kako je moguće da evo već 15 godina od Dejtona do danas još uvijek u RS-u nisu identifikovali gdje se nalazi najtraženiji ratni zločinac u Evropi Ratko Mladić“, kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, njega ne mogu da identifikuju u RS-u i u SNSD-u, ali zato žele da identifikuju brojne ljude čije je ljudsko pravo, između ostalog, i da pokrivaju svoje lice ako hoće.

Bećirović je istaknuo kako je ovo za svaku osudu.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković misli da je ovo predizborni potez SNSD-a s jedne strane, a s druge strane još jedan njihov pokušaj da se odgovori na silne prijedloge, u posljednje vrijeme, SDP-a.

"Ne mislim da se radi o ozbiljnoj namjeri SNSD-a da se bavi ovim pitanjem. Kao što jučer (na sjednici Predstavničkog doma) na rezoluciji o genocidu nad Jermenima nije uopšte niko iz SNSD-a kao predlagača diskutovao, tako ne vjerujem da će i ovdje biti bilo kakvih diskusija“, kazao je Novaković, dodajući da po njegovom mišljenju nije u pitanju ozbiljna namjera.

Poslanik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović je kazao da je očito riječ o zakonu za potrebe predizborne kampanje SNSD-a.

„Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak smatramo da nije vrijeme prije izbora za ovakve zakone, jer to su jako osjetljive i bitne stvari o kojima treba voditi daleko širu raspravu da bi se donijela adekvatna odluka“, kazao je Ivanković Lijanović.

Na pitanje da li predloženi zakon, da nije predizborno vrijeme, ima svoju opravdanost, Ivanković Lijanović je kazao da je upitna opravdanost uopće tog zakona, ali to bi trebalo utvrditi kroz jednu širu raspravu.

Poslanik Stranke za BiH Adem Huskić smatra da predloženi zakon nije u skladu sa Ustavom jer zadire u pitanje ljudskih sloboda, između ostalog.

"Mislim da on u osnovi krši ljudska prava, jer pravo oblačenja je lično pravo svakog pojedinca“, kazao je Huskić.