BiH
334

Srebreničke majke ogorčene: Bošnjački političari se prave fini, a narod ispašta

Piše: Er. M.
Kada Hotić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada Hotić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Majke enklava Srebrenica i Žepa zabrinute su da bi izbor kandidata srpskih stranaka u BiH Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice mogao dovesti Bošnjake u nezavidan položaj.

Potpredsjednica Udruženja Kada Hotić kazala je u razgovoru za Klix.ba da je najviše razočarana rezultatima obrađenih glasova iz Općine Srebrenica u kojima prednjači kandidat srpskih stranaka iz BiH za načelnika Mladen Grujičić.

"Kada je lobirao da se kandiduje za načelnika nosao je kokardu na kapi i ponosio se time. Ponosio se svojim junacima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, što znači da se zna kakav je njegov stav spram života Bošnjaka u Srebrenici", rekla je Hotić.

Ona dodaje da je posebno zabrinuta za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici s obzirom na to da bi Grujičić mogao praviti opstrukcije i ometati obilježavanje.

"Bošnjački narod u Srebrenici neće biti ravnopravan jer o tome nema govora ni danas. Ovo je katastrofa. Ja se nadam da ne mogu biti toliko bezobrazni pa da ne daju da se dostojanstveno obilježi. Međutim, ako se budemo borili kao što smo se borili do sada, neće biti dobro", kazala je Hotić.

Hotić kao glavne krivce za gubitak bošnjačkog načelnika u Srebrenici vidi političare iz BiH koji su usvajali izmjene i dopune zakona i to prije svega Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu. Inače, izmjene i dopune spornog zakona usvojene su i rukama bošnjačkih političara.

"Ja ne izdvajam iz krivice ni bošnjačke političare. Zašto nisu razmišljali o tom stanovništvu? Mi smo otpisani narod koji je očigledno samo teret ovoj državi. Izgleda da bi se rado odrekli i tog područja, ali mi nećemo ostaviti mezarje u rukama onih koji su doveli do toga da ono postoji", rekla je Hotić.

Zaključila je da u svemu ima i krivice međunarodne zajednice, ali i bošnjačkih političara koji idu linijom manjeg otpora i koji se ne bore.

"Naši se prave fini, a narod ispašta", kazala je Hotić.