BiH
16

Žene Srebrenice: Lokalni izbori su unijeli nemir među porodice žrtava

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Članice Udruženja Žene Srebrenice organizirale su danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici. Srebreničanke su se ovaj put posebno osvrnule na protekle lokalne izbore na koje još uvijek nije stavljena tačka kada je riječ o Srebrenici.

Kako su kazale, ovih dana poseban nemir vlada u porodicama srebreničkih žrtava.

"Trenutno stanje nas podsjeća na Srebrenicu iz 1995. godine. Puno nemira je uneseno među porodice žrtava. Mi smo uvidjeli da ima puno nepravilnosti prilikom održavanja lokalnih izbora, a sada ćemo pokušavati na sve moguće načine nadležnima podnijeti inicijativu za ponavljanje izbora na području naše općine", kazala je Ešefa Alić, članica Udruženja Žene Srebrenice.

Prema dosadašnjim rezultatima objavljenim na stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kandidat za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić osvojio je 4.062 glasa, dok je kandidat Ćamil Duraković osvojio 2.037 glasova.

Alić ističe da bi se Grujičićeva pobjeda mogla odraziti i na obilježavanje naredne godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Naime, na osnovu prethodnih obilježavanja, načelnik Srebrenice je po funkciji bio i predsjedavajući Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula.

"Sve delegacije dolazak najavljuju pretežno načelnicima i zbog toga smatramo da će biti promjena. Ukoliko pozicija načelnika Srebrenice pripadne Grujičiću mi nećemo moći znati kakve će on poruke slati u svijet kao načelnik Srebrenice", dodala je Alić.

Vasvija Kadić iz Srebrenice u proteklom ratu je ostala bez oca i tri brata. Smatra da Bošnjaci koji su se vratili u Srebrenicu u ovom trenutku s razlogom izražavaju svoju zabrinutost.

"Situacija je trenutno veoma napeta, a nemir najviše preovladava u porodicama. Mi svi dobro znamo da je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima. Trenutnim postupcima koji se tiču lokalnih izbora slobodno mogu reći da se ponovo vrši genocid nad povratnicima. Smatram da bi izbori ponovo trebali biti održani sa međunarodnim posmatračima. Nepojmljivo je da Grujičić trenutno vodi prema rezultatima", dodala je Kadić.

Osvrnuvši se na slavlje koje je na ulicama Srebrenice upriličeno nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta na području ove općine, a povodom pobjede koju je proglasio Grujičić, Kadić je kazala da se ovakvim potezom samo želio unijeti nemir među bošnjačko stanovništvo.

"Pravljenje fešte prije konačnih rezultata samo je dokaz da je sve bilo izrežirano te da se želio napraviti nemir među domicilnim stanovništvom. Ako se nastavi vođenje ovakve politike Srebrenica će i dalje biti mjesto u kojem će preovladavati nemir", zaključila je Kadić.