BiH
0

Tmurno jutro u Srebrenici, čekaju se rezultati izbora

Piše: Š. B.
(Foto: Klix.ba)
Nakon napetog izbornog dana i noći u Srebrenici osvanulo je tmurno jutro, a ulice su uglavnom puste. Zvanični rezultati za načelnika još uvijek nisu poznati, a čekaju se glasovi koji trebaju pristići iz inozemstva, kao i glasovi u odsustvu.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović, noć je prošla mirno i bez zabilježenih incidenata.

MUP Republike Srpske bio je u pripravnosti, a između 150 i 200 ljudi koji su sinoć u centru Srebrenice slavili pobjedu Mladena Grujičića, razišlo se oko 1:30 sati iza ponoći.

Slavlje su predvodile pristalice Radikalne stranke kao i Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koji su sa zastavama Srbije kružili gradom.

Trenutni načelnik Ćamil Duraković poručuje da zvanični rezultati izbora u Srebrenici neće biti poznati barem još nekoliko dana ističući da su dani koji slijede poslije izbora nerijetko znali u potpunosti preokrenuti situaciju za koju se vjerovalo da je završena već u izbornoj večeri.

Tako je bilo i 2012. godine, kada je Durakovićeva protivkandidatkinja Vesna Kočević već dva sata nakon zatvaranja biračkih mjesta proglasila pobjedu. Glasovi koji su naknadno pristigli iz inozemstva doprinijeli su upravo Durakovićevoj pobjedi.

Načelnik Srebrenice ističe kako još uvijek nije sve završeno te kako se srebrenički Bošnjaci, kod kojih se trenutno osjeća strah, još uvijek mogu nadati kako Srebrenica nije izgubljena.

Istakao je i kako je sa Grujičićem sinoć slavio veliki broj osoba koje su pristigle iz Srbije, kao i nekoliko pojedinaca iz Srebrenice koji se, kako kaže, ohrabre tek kada im dođe "neko s one strane Drine".

"Slavlje nije problem. Problem nastaje onda kada se u centru Srebrenice uzvikuje 'Pobeda'. Ipak se ovdje govori ijekavica, a povici kao što su ovi ljude asociraju na nešto drugo i nešto mnogo gore", rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, protivkandidat Grujičić je sinoćnjim proslavljanjem pobjede u borbi za načelničko mjesto pokazao kakva će biti eventualna situacija u Srebrenici ukoliko on bude pobjednik.

Kazao je i kako je naišao na nepravilnosti u izbornom procesu, ali ne želi o njima govoriti kako se ne bi smatralo da su to riječi i "hvatanje za slamku" gubitnika, pošto, posebno naglašava Duraković, rezultati izbora još uvijek nisu potpuni niti zvanični.