BiH
402

Ćamil Duraković: Prozvat ću sve pojedince iz probosanskog bloka koji su radili protiv mene

Razgovarao: Ervin Mušinović
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kandidat probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je kako još uvijek nisu završene sve proceduru u vezi s prebrojavanjem glasova za načelnika. On je rekao da kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić nije prihvatljivo rješenje za Srebrenicu s obzirom da je riječ o osobi koja veliča ratne zločince.

Centralna izborna komisija danas je završila ponovljeno brojanje glasova sa pet spornih biračkih mjesta u Srebrenici, nakon čega je gotovo izvjesno da će novi načelnik Srebrenice biti nezavisni kandidat kojeg su podržale sve srpske stranke Mladen Grujičić.

Aktuelni načelnik Duraković za Klix.ba je kazao kako nije očekivao nikakvu spektakularnu razliku s obzirom da je riječ o glasovima koji dolaze iz pet biračkih mjesta koja nisu "zabrinjavajuća".

"Oni ne dolaze sa prostora mjesne zajednice Skelani gdje mi znamo da je na pet ili šest biračkih mjesta učinjena izborna krađa koju ćemo dokazivati u narednom periodu posebno kada CIK utvrdi rezultate izbora", rekao je Duraković.

On je dodao da su dodatno prebrojani glasovi poštom i da još uvijek nismo vidjeli rezultat glasova iz odsustva na web stranici CIK-a.

"To još uvijek traje i mislim da ništa nije još uvijek konačno. Čekat ćemo da CIK potvrdi konačne rezultate", kazao je Duraković.

Poziv Mladena Grujičića da prizna izborni gubitak nije htio komentarisati ističući kako ga je Grujičić već dva sata nakon održavanja izbora pozvao da prizna poraz.

"On je bio svjestan da je izborna mašinerija koja je došla iz Srbije uspjela provesti izbornu krađu i da mu je uspjelo u velikom broju da dođu ljudi iz Srbije i glasaju u Srebrenici. On je vjerovatno već dva sata nakon zatvaranja biračkih mjesta znao da su neke stvari prošle na terenu i tada je objavio izbornu pobjedu", rekao je Duraković.

Ponovio je da će čekati da CIK potvrdi rezultate izbora u Srebrenici, nakon čega će uputiti žalbu.

"Nakon svog zatvorenog izbornog procesa u Srebrenici, ako bude tako kako jeste, onda ja nemam problem da uradim to što on od mene traži", kazao je Duraković.

Ako ima pravde CIK će poništiti izbore u Srebrenici

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon kolegija zatražila je poništavanje izbora u Srebrenici zbog grubog narušavanja integriteta izbornog procesa u ovoj općini.

Duraković ističe da je do narušavanja izbornog integriteta u Srebrenici došlo upadom pripadnika MUP-a RS-a u Općinu Srebrenica.

"Ono što smo mogli čuti od CIK-a jeste da je to grubo kršenje Izbornog zakona i da MUP RS-a nema pravo da preuzima kontrolu nad glasačkim materijalom. Oni su to učinili i to je ozbiljan razlog zbog kojeg je narušen izborni proces u Srebrenici", rekao je on.

Smatra da je SDA kao najveća probosanska stranka u BiH ozbiljan politički subjekt koji ne bi izlazio javno da kaže nešto ako nema validne argumente.

"Ako ima pravde CIK bi trebao poništiti izbore u Srebrenici. Sama poruka da je preko 50 posto Mladenovih glasača došlo iz druge države dovoljno je za mene sa moralnog aspekta da zaključim kako izbori nisu legitimni. Očekujem da CIK postupa u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa političkim instrukcijama", kazao je Duraković.

Ističe da će prozvati sve pojedinice iz probosanskog bloka koji su krivi za gubitak načelničke pozicije u Srebrenici.

"Ja ne bih prozivao stranke, ali ću svakako prozvati pojedince koji su bili i kandidati za Skupštinu Općine Srebrenica. Prema mojim shvatanjima, desilo se nekoliko nelogičnih stvari koji ukazuju na to da je neko prezirao mene u ovom izbornom procesu. To su rijetki pojedinci koji su nanijeli štetu", rekao je Duraković.

Svoje tvrdnje objasnio je primjerom broja poništenih glasačkih listića. Kako kaže upoznat je da je njegovih 126.

"Ako je manje poništenih glasačkih listića za Skupštinu Općine Srebrenica, a više za načelnika onda to ne održava neznanje građana nego inžinjering biračkih odbora i posmatrača koji su to očito puštali da se dešava. Simbolično je da 126 mojih biračkih listića dolazi na mjestima gdje su većinom Bošnjaci. Ja sam dobio stotinu manje glasove od probosanskih stranaka koje su mi dale podršku", objasnio je Duraković.

Priču na tu temu zaključio je da se očiti nego dobro potrudio da prikaže kako "Ćamil Duraković nije podržan od Bošnjaka". Dodaje da više neće biti zataškivanja jer je skoro svaki birački odbor bio multietničan te da do izbornih nepravilnosti ne bi moglo doći da svi u biračkom odboru nisu pristali na to.

Nije problem Srbin, ali je problem Mladen Grujičić

O svim dešavanjima oglasile su se i Majke enklava Srebrenica i Žepa koje su zabrinute da bi izbor kandidata srpskih stranaka u BiH Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice mogao dovesti Bošnjake u nezavidan položaj.

"One su najpozvanije da govore o šteti koja može biti nanijeta pobjedom Mladena Grujičića. Svi znaju da riječ o osobi koja je veličala Ratka Mladića i Vojislava Šešelja", kazao je Duraković.

Srebreničke majke kritikovale su usvojene Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu koje su otežale prijavu prebivališta. Duraković ističe da je riječ o sistemu koji je išao na štetu Bošnjaka u Srebrenici.

"Zna se ko je taj zakon usvojio. Taj zakon je napravio ovu razliku koji mi danas vidimo na terenu", rekao je Duraković.

Na kraju je kazao kako je 2008. godine međunarodna zajednica intervenisala u vezi Izbornog zakona i omogućila svakom čovjeku koji je prije rata prebivao na prostoru Srebrenice da može glasati na izborima.

"Sa 1999. godine na 2000. godinu kada su Bošnjaci na demokratskim izborima dobili apsolutnu vlast u Srebrenici tadašnji OHR je intervenisao i pritisnuo Bošnjačke vijećnike da se usvoji statut koji je davao jednaka prava i Srbima i Bošnjacima. 2008. godine kada sam bio kandidat SDA za načelnika Srebrenice tada me američki diplomata okarakterisao kao notornog separatistu koji nije podoban da bude načelnik i to zbog toga što smo pokrenuli inicijativu da Srebrenica dobije poseban status", kazao je Duraković.

Posebno je kritikovao međunarodnu zajednicu što šuti s obzirom na to da je Mladen Grujićić otvoreno veličao ratne zločince koji su počinili zločin u Srebrenici.

"Nije problem Srbin, ali je problem Mladen takav kakav jeste. Vrijeme će pokazati da on nije prihvatljivo rješenje za Srebrenicu", zaključio je Duraković u razgovoru za Klix.ba.