BiH
17

Srebreničke majke nakon posjete stratištima vratile se patnji za svojim najdražima

FENA
U sklopu programa obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" danas su srebrenička udruženja posjetila mjesta na kojima su masovno odvođeni, ubijani i zatrpavani Bošnjaci od vojske i policije RS-a.
Foto: FENA
Foto: FENA

Posjeta stratištima je krenula od polaganja cvijeća ispred zgrade Elektroprijenosa BiH u Potočarima, gdje su u julu 1995. godine odvođeni Bošnjaci tokom njihovog odvajanja od porodice, prilikom ulaska u autobuse.

Od tada su porodice izgubile svaki trag od svojih najmilijih. Neki od njih su pronađeni u masovnim grobnicama i njihove kosti su našle smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima, poput Muje (Hilmo) Malkića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Kozluku, općina Zvornik, a kosti našle smiraj 2005. godine u Memorijalnom centru u Potočarima.

Foto: FENA
Foto: FENA

Nakon toga majke su posjetile Kravicu, gdje im je tek drugu godinu za redom dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge a u julu je u prostorijama ZZ Kravica, prema tvrdnjama svjedoka u Haagu, streljano više od 1.000 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Majke su zatim posjetile škole u Petkovcima i Orahovcu, Branu, Branjevo, Dom Kulture u Pilici i igralište u Kasabi.

Sve su to mjesta u kojima su srebrenički muškarci i dječaci ili držani zatvoreni, zlostavljani ili na najsvirepije načine ubijani.

Na svim mjestima majke su položile cvijeće i tiho plačući učile Fatihe svojoj djeci, muževima i očevima.

Foto: FENA
Foto: FENA

U Domu kulture u Pilici majkama je pokušao prići jedan muškarac u alkoholisanom stanju s pričom kako je on upravljao Domom kulture ali je ignorisan.

Posjete stratištima su završile bez incidenata i majke su se vratile svojim kućama i svakodnevnom bolu i patnji za svojim najdražim.