BiH
227

Srebreničke majke stigle na stratište u Kravici: Nema pravde, nema pomirenja

Piše: E. F.
Srebreničke majke polažu cvijeće u Kravici (Foto:Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kravice danas (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prisjećajući se genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim selima, počinjenog u ljeto 1995. godine, porodice žrtava danas obilaze stratišta na kojima su ubijani Bošnjaci i mjesta masovnih grobnica na području Podrinja.

Srebreničke majke su u jutarnjim satima stigle u Kravicu, mjesto u kojemu je tek 19 godina nakon strašnog zločina porodicama nastradalih dopušteno da posjete ovo stratište. U Kravici je mučki ubijeno 1.200 osoba.

Hajra Ćatić, majka iz Srebrenice, još uvijek traga za svojim sinom Nihadom Ninom Ćatićem, pjesnikom, novinarom i radioamaterom koji je dan uoči pada Srebrenice 1995. godine očajnički tražio da se pomogne ovom gradu.

Njegova duša nije našla smiraj ni 20 godina kasnije. Hajra kaže kako nema riječi kojim bi mogla opisati svoj dolazak u Kravice. Ostaje čovjek bez teksta. Ne može govoriti.

"Film mi se vraća stalno, jer samo znam da su momci koji su ga nosili nakon što je ranjen ubijeni ovdje. To mi odzvanja u glavi i samo molim Boga da ga nađem dok sam živa", kazala je Ćatić.

Ninin otac Junuz je pronađen i sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima 2005. godine, a majka Hajra i dalje traži posmrtne ostatke sina kojeg čeka mjesto pored oca Junuza.

Zaboraviti se ne može

U Kravici su ubijeni muž, djever, tetić i daidžić Ramize Gurdić, a u blizini je strijeljan i njen sin.

"Teško je biti ovdje i jednostavno ne znam otkud mi snaga da dođem, otkud mi snaga da živim ovih dvadeset godina jer pravde nema, nema pomirenja, zaboraviti se ne može", kazala je Ramiza za Klix.ba.

Porodice planiraju posjetiti Potočare i zgradu Elektroprenosa, mjesto gdje su odvođeni Bošnjaci nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice početkom jula 1995. godine, gdje će položiti cvijeće i proučiti Fatihu.

Potom će obići i druga stratišta, kao što su Konjević Polje, Kravica, Orahovac, Petkovci, Brana, Branjevo, Pilica i Kasaba.

Današnja posjeta Kravici prošla je bez incidenata.

Zabrana ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava prošle su godine u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile između 1.000 i 1.500 dječaka i muškaraca Bošnjaka, prvi put nesmetano položile cvijeće i vijence.

Ranijih godina porodicama žrtvama nije bio dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici. Godine 2013. godine srebreničke majke su uspjele ući pri čemu je došlo do incidenta.

Nakon što su tada naišle na zatvorenu kapiju zadruge, majke su zajedno s bivšim logorašima formirale "živi zid", uklonile bodljikavu žicu s kapije i uspjele se probiti pored kordona pripadnika specijalne policije RS-a.

Policajci su pokušali silom spriječiti ulazak u krug Zadruge, a tom prilikom lakše je povrijeđeno nekoliko žena.

Za genocid u Kravici osuđeni su Duško Jević i Mendeljev Đurić na 32 i 28 godina zatvora.