BiH
0

Srebrenica: Milorad Dodik otvorio zgradu za smještaj izbjeglih

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Srebrenici uručivanjem ključa porodici Milene Gavrić otvorio zgradu sa 32 stana u koju će useliti 29 porodica koje žive u kolektivnim centrima i tri porodice koje trenutno koriste alternativni smještaj, a prije toga su najduže stanovale u kolektivnim smještajima.

"Gledajući prilog o životu porodica u srebreničkim kolektivnim centrima prije nekoliko godina, riješio sam da se tim porodicama pomogne i krenuli smo u njihovo trajno zbrinjavanje i raspuštanje kolektivnih centara u Republici Srpskoj. Sretan sam što se ovaj projekat uspješno realizuje i došao sam da poželim sreću ovim porodicama i zahvalim im za strpljenje", rekao je Dodik tom prilikom.

On je istakao da će, uprkos ekonomskoj krizi, Republika Srpska nastaviti stambeno zbrinjavati porodice iz kolektivnih centara, ratne vojne invalide  i porodice poginulih boraca.

Nova zgrada ima 1.467 metara kvadratnih stambenog prostora i raspolaže sa tri dvoiposobna, po deset dvosobnih i jednoiposobnih stanova, te  devet jednosobnih stanova.

Izgradnja zgrade za raspuštanje kolektivnih centara u Srebrenici koštala je oko 1,5 miliona KM. Od toga su oko 1,2 miliona obezbijedili Fond za povratak BiH i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, a oko 300.000 KM opština Srebrenica obezbjeđenjem lokacije, infrastrukture i neophodne projektno-tehničke dokumentacije, te uređenjem prostora oko objekta.

Ovo je prva stambena zgrada koja je nakon dvije decenije izgrađena u urbanom dijelu Srebrenice u kojoj u tom periodu nije izgrađen nijedan stan.

Useljavanjem ove zgrade stvorili su se uslovi da se raspuste oba kolektivna centra u ovoj opštini.
Nakon Srebrenice Dodik će prisustvovat uručivanju ključeva od 32 stana u novoizgrađenoj zgradi za smještaj porodica koje godinama žive u kolektivnim centrima u Bratuncu, čime će se stvoriti uslovi i za njihovo raspuštanje tako da će u ove dvije opštine biti raspušteno svih pet kolektivnih centara.