{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"

F
14.2.2010. u 16:55
0
17
"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"
0
"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"
Jelko Kacin
Ono što je bitno je da je u Republici Srbiji u toku rasprava o Rezoluciji o Srebrenici i da se u procesu traženja kompromisa o ovom pitanju Srbija na neki način suočava s nekim poluistinama koje su decenijama vladale u ovoj zemlji. Što duže bude trajala rasprava oko Srebrenice veće su šanse da ono što bude usvojeno bude bliže onome što je usvojio Evropski parlament, kazao je danas novinarima u Sarajevu, uoči susreta s predstavnicima udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" i "Žena-žrtva rata" te Savezom logoraša BiH, europski parlamentarac Jelko Kacin.
Usvajanje Rezolucije je, istakao je Kacin, prije svega izazov za Srbiju i njene političke stranke se moraju suočiti s prošlošću i omogućiti Srbiji da iz prošlosti dođe u sadašnjost i okrene se ka budućnosti.

Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić istakla je da Udruženje želi da Kacin poruči Evropi kako je sramno da, uoči obilježavanja 15 godina od genocida u Srebrenici, Ratko Mladić i Goran Hadžić još uvijek nisu privedeni u Hag.

"Evropa im je omogućila da slobodno šetaju, a u isto vrijeme njihove žrtve ne mogu nigdje. Kacinu ćemo obrazložiti i da nama Rezolucija bez riječi genocid ne znači ništa te da očekujemo da Srbija usvoji ovaj dokument u onom obliku u kojem ga je usvojio Evropski parlament", istakla je Subašić.

Predstavnici udruženja i Saveza logoraša BiH s Kacinom će razgovarati i o problemima s kojima se susreću u svom radu te će od člana Evropskog parlamenta tražiti i pomoć u nastojanjima da arhiva s podacima o zločinima koju posjeduje Tribunal u Hagu bude prenesena u BiH, a pod nadzor UN-a.

"Isto tako, tražit ćemo da se organizira fond za odštetu žrtvama čije bi sjedište bilo u nekoj evropskoj zemlji, a kako bi se izbjegle moguće malverzacije", kazala je Subašić.

Sastanku s Kacinom, osim Munire Subašić, prisustvuju i predstavnica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" Kada Hotić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić te predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: