{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"

F
14.2.2010. u 16:55
0
17
"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"
0
"Srbija se mora suočiti s prošlošću da bi došla u sadašnjost"
Jelko Kacin
Ono što je bitno je da je u Republici Srbiji u toku rasprava o Rezoluciji o Srebrenici i da se u procesu traženja kompromisa o ovom pitanju Srbija na neki način suočava s nekim poluistinama koje su decenijama vladale u ovoj zemlji. Što duže bude trajala rasprava oko Srebrenice veće su šanse da ono što bude usvojeno bude bliže onome što je usvojio Evropski parlament, kazao je danas novinarima u Sarajevu, uoči susreta s predstavnicima udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" i "Žena-žrtva rata" te Savezom logoraša BiH, europski parlamentarac Jelko Kacin.
Usvajanje Rezolucije je, istakao je Kacin, prije svega izazov za Srbiju i njene političke stranke se moraju suočiti s prošlošću i omogućiti Srbiji da iz prošlosti dođe u sadašnjost i okrene se ka budućnosti.

Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić istakla je da Udruženje želi da Kacin poruči Evropi kako je sramno da, uoči obilježavanja 15 godina od genocida u Srebrenici, Ratko Mladić i Goran Hadžić još uvijek nisu privedeni u Hag.

"Evropa im je omogućila da slobodno šetaju, a u isto vrijeme njihove žrtve ne mogu nigdje. Kacinu ćemo obrazložiti i da nama Rezolucija bez riječi genocid ne znači ništa te da očekujemo da Srbija usvoji ovaj dokument u onom obliku u kojem ga je usvojio Evropski parlament", istakla je Subašić.

Predstavnici udruženja i Saveza logoraša BiH s Kacinom će razgovarati i o problemima s kojima se susreću u svom radu te će od člana Evropskog parlamenta tražiti i pomoć u nastojanjima da arhiva s podacima o zločinima koju posjeduje Tribunal u Hagu bude prenesena u BiH, a pod nadzor UN-a.

"Isto tako, tražit ćemo da se organizira fond za odštetu žrtvama čije bi sjedište bilo u nekoj evropskoj zemlji, a kako bi se izbjegle moguće malverzacije", kazala je Subašić.

Sastanku s Kacinom, osim Munire Subašić, prisustvuju i predstavnica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" Kada Hotić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić te predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: