{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH nije ostvaren dovoljan napredak"

F
8.4.2010. u 19:47
0
16
"U BiH nije ostvaren dovoljan napredak"
0
"U BiH nije ostvaren dovoljan napredak"
Jelko Kacin
Poslanik u Evropskom parlamentu i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin smatra da je evidentno da ni 15 godina nakon srebreničkog genocida i završetka rata u BiH nije ostvaren dovoljan napredak u načinu razmišljanja i pristupu rješavanju problema u određenim krugovima u bosanskoj politici, saopćeno je iz Kacinovog ureda.
“Direktna posljedica ovog zastajanja i neprilagođenosti potrebama evropskih integracija, koje se doživljavaju kao strane i neprijateljske, jest neshvatljiva sporost u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Kacin primio k znanju izjave premijera RS-a o najstrašnijem zločinu u Srebrenici te da neće proći namjera da se Srbima nametne kolektivna krivica, Kacin, ne nalazeći neophodnim da ih direktno komentira, podsjeća na presudu Međunarodnog suda pravde po kojoj se u Srebrenici jula 1995. godine dogodio genocid.

Rezoluciju kojom se osuđuje ovaj strašni zločin Evropski parlament je ogromnom većinom usvojio januara 2009., da bi potom uslijedilo usvajanje iste i nepromijenjene rezolucije od crnogorske skupštine, Hrvatskog sabora, a ove godine i makedonskog Sobranja.

“Iako izostavljajući upotrebu riječi genocid, Narodna skupština Republike Srbije je usvojila rezoluciju kojom je jasno i nedvosmisleno osudila ovaj zločin. U preambuli rezolucije spomenuta je odluka Međunarodnog suda pravde i time je uzet na znanje i genocid”, navodi se u saopćenju.

Prihvatanje odgovornosti za bolju budućnost naroda BiH i osuda zločina ne nameće kolektivnu krivicu, već upravo suprotno: oslobađa teškog bremena prošlosti i otvara put ka evropskoj budućnosti, smatra Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: