{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rezolucija o Srebrenici može narušiti odnose u BiH"

S
16.3.2010. u 08:02
0
40
"Rezolucija o Srebrenici može narušiti odnose u BiH"
0
"Rezolucija o Srebrenici može narušiti odnose u BiH"
Dragan Čavić
Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić smatra da bi, usvajanje rezolucije o osudi zločina u Srebrenici u parlamentu Srbije moglo imati reperkusije po unutrašnje odnose u BiH, jer će to pitanje ponovno biti stavljeno u kontekst političkih potreba, posebno u izbornoj godini.
"Komisija za Srebrenicu nije nastala kao rezultat nekakvog mog potpisa ili potpisa bivšeg predsjednika Vlade RS Dragana Mikerevića, već na temelju sudske presude koja je obavezivala RS da pruži odgovore na ta pitanja", rekao je Čavić, gostujući sinoć u programu Radio-televizije RS (RTRS).

Čavić je rekao da je njegova, kao i namjera bivše Komisije za Srebrenicu 2004. godine, bila da se pitanje Srebrenice izvuče iz političkog konteksta i stavi u kontekst pravde i pravičnosti.

"Komisija nije mogla utvrditi način, uzrok i vrijeme smrti, kao i ukupan broj stradalih u Srebrenici koji će biti poznat tek nakon okončanja procesa ekshumacija i identifikacija", istakao je Čavić, lider Demokratske partije.

On je dodao da je Komisija "utvrdila da je u Srebrenici nestalo 7.806 lica, bez davanja ikakvog karaktera njihovog nestanka".

Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović smatra da je u parlamentu Srbije potrebno usvojiti jedinstvenu rezoluciju kojom bi bili osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

"Nesporno je da su se u Srebrenici, kao i u drugim mjestima dogodili zločini, ali je krajnje nemoralno izdvajati srebreničke žrtve u odnosu na druge i u tom pogledu eventualno donositi dvije zasebne rezolucije", rekao je Jovanović za RTRS.

Jovanović kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid, jer niko nije imao namjeru da uništi jedan narod ili neku vjersku grupu, već da se tamo dogodio zločin.

On je istakao da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu dobrim dijelom bila rukovođena političkim aspektom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: