Dušan Janjić
0

"Srbija razmatra rezoluciju o Srebrenici pod pritiskom Haga"

SRNA
Skupština Srbije
Skupština Srbije
Politički analitičar Dušan Janjić smatra da Srbija pod pritiskom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu razmatra mogućnost usvajanja rezolucije o Srebrenici i da je zato donošenje ovog dokumenta zakasnjelo.

"Kada propustite da neke stvari uradite odmah, a Srbija je to trebalo da uradi prilikom smene vlasti 2000. i 2001. godine, onda vam dođe račun", kaže Janjić i navodi da je prvi račun presuda povodom tužbe BiH, kojom je zatraženo od Srbije da se jasno distancira od zločina u Srebrenici, čime je zapravo naloženo donošenje deklaracije.

Janjić za "Nezavisne novine" prognozira da bi Srbija mogla biti suočena sa sankcijom, jer nije izvršila ni drugu obavezu, koja se odnosi na hapšenje Ratka Mladića.

"Mislim da je vlast iskalkulisala da je sada bolje da se usvoji rezolucija pa da vide šta će dalje", istakao je Janjić, koji je i   	naučni savjetnik Centra za sociološka istraživanja Instituta društvenih nauka Srbije. 

On smatra da predsjednik Srbije Boris Tadić nema izbora i da mora donijeti dvije rezolucije, "jer Međunarodnom sudu pravde mora da pokaže posebnu rezoluciju o Srebrenici".

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Federacija BiH koristiće rezoluciju o Srebrenici za novu kampanju koja će se prenijeti na najbolnije pitanje, a to je Republika Srpska.

"Jedna takva rezolucija sigurno će pogoditi porodice Srba koji su stradali u zločinu sa druge strane. Stvar je odgovornosti politike da se samo umanjuje šteta sa dve rezolucije, ali će, nažalost, nje biti, a trpeće je najviše Beograd", smatra Janjić.
On je naveo da većina bošnjačkih lidera i javno mnijenje u FBiH i dalje žive u uvjerenju, koje je pravila međunarodna zajednica i podsticalo Sarajevo, da su Bošnjaci jedine ili najveće žrtve i da nikada nije dovoljno izvinjenja.

"Na tome se prave politički kapitali i pokušava da izbegne odgovornost za zločine. Tu postoje vrlo konkretni interesi da bi se uvek govorilo da nije dovoljno, ali postoje i emocije kod onih kojima su ginuli članovi porodica i taj problem će biti teško rešiv za Vašington i Ankaru", smatra Janjić.

Na pitanje da li bi Beograd mogao tražiti sličnu rezoluciju od Sarajeva ili Zagreba za zločine počinjene nad Srbima, Janjić je rekao da to nema efekta, kao što i kod Srbije nema efekta ni donositi rezolucije pod pritiskom.