Jelko Kacin
0

"Politiziranje odavanja počasti žrtvama je neukusan predizborni alat"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE, LDS) danas je na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku (AFET) u raspravi o Rezoluciji o stanju u Bosni i Hercegovini i Inicijativi za rezoluciju o procesu evropskih integracija Kosova pozdravio napore Bosne i Hercegovine kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da nastupa i odlučuje kao potpuno funkcionalna država.

"Ulazak u Akcioni plan za članstvo u NATO je drugi veliki podstrek BiH. Potrebno je da se ovi uspjesi prenesu i na domaću političku arenu", kazao je Kacin.

On je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nacionalističke retorike u predizbornom periodu u BiH.

Nedavne izjave premijera Republike Srpske da bi prije navijao za Hrvatsku nego za BiH u sportskom duelu nisu zamislive ni u jednoj drugoj državi Evrope niti na ijednom državnom ili regionalnom nivou, smatra Kacin.

Takve izjave, naglaiso je, dio su predizborne političke kampanje koja truje političku atmosferu i kojom se žele izazvati negativne reakcije.

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu ocijenio je da je politiziranje događaja u vezi s odavanjem počasti žrtvama još jedan u nizu neukusnih predizbornih alata kojim se rasplamsava etnička netrpeljivost i gdje se, nažalost, i stradale žrtve, umjesto da im se oda dostojno priznanje, koriste kao dio politike kojom se nastoji izazvati nepovjerljivost među državljanima BiH.

"Sa žaljenjem ističem da ova politika minimalnih ustupaka neće i ne može dovesti do stvarnog progresa u BiH, dizanja životnog standarda građana i formiranja moderne evropske države", upozorio je Kacin.

Pozdravljajući otvaranje Evropske kuće u Mitrovici, on je naveo da je finansijska pomoć srpskoj zajednici na Kosovu prijeko potrebna, pozivajući Evropsku uniju da omogući veći fond za podršku Srba na Kosovu, jer su Srbi na Kosovu konačno izašli na lokalne izbore i dobili svoju lokalnu administraciju.

Kacin je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, također naglasio da je dijalog između Kosova i Srbije neophodan i sve više potreban, te on, u tom kontekstu, očekuje da će taj dijalog omogućiti sudjelovanje Beograda i Prištine na samitu EU - zapadni Balkan koji će se održati u Sarajevu u junu ove godine.