BiH
0

Srbija, BiH i Turska potpisuju Sporazum o ekonomskoj saradnji

Anadolija
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonome Turske Zafer Čaglayan i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisat će 14. maja u Ankari Sporazum o ekonomskoj saradnji tri države, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

Sporazumom o ekonomskoj saradnji predviđa se unapređenje svih vidova ekonomske saradnje između tri države, proširivanje partnerstava u privrednim sektorima od strateškog značaja strana potpisnica, kao i sprovođenje aktivnosti u cilju zajedničkog nastupa na tržištima drugih zemalja svijeta, navodi se u saopštenju iz Ljajićevog kabineta.

Za praćenje realizacije ovog Sporazuma, dodaje se, biće zadužen trilateralni komitet na ministarskom nivou, koji će se sastajati redovno jednom godišnje, a po potrebi i češće.

Paralelno sa susretima ministara, biće organizovani i poslovni forumi, uz učešće privrednika tri države.

"Također, planiraju se i druge zajedničke aktivnosti, kao što su organizacija sajamskih manifestacija, seminara i obuka, investicionih konferencija i kontinuirana razmjena znanja i iskustava, a sve u cilju produbljivanja međusobne ekonomske saradnje Srbije, Turske i BiH", zaključeno je u saopštenju iz Kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.