BiH
0

Turska, BiH i Srbija potpisale Protokol o formiranju trgovinskog komiteta

Anadolija
Ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpisali su danas Protokol o formiranju trojnog trgovinskog komiteta između Turske, Srbije i BiH.

Sastanak ministara ekonomije održan je u Ankari kao uvod u trilateralni sastanak na nivou šefova država Turske, BiH i Srbije. Protokol predviđa razvoj ekonomske saradnje u svakom pogledu, a danas će biti održan i forum privrednika triju zemalja.

Na sastanku u Sarajevu bit će definisan i akcioni plan po kojem će tri zemlje definisati prioritete u smislu zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Pokazatelj prijateljstva

"Formiranje komiteta pokazatelj je našeg prijateljstva u cilju razvoja i poticanja saradnje među našim zemljama, a na svakom sastanku komiteta prisustvovat će privrednici i bit će organizirani trojni susreti podržani od vlada naših zemlja, poručio je danas ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan.

On je kazao da je Turska u svojih 250 diplomatskih predstavništava diljem svijeta otvorila urede za trgovinsku saradnju, a svaki od tih ureda na raspolaganju je privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Caglayan je podsjetio da se današnji sastanak održava mjesec dana nakon prošle ekonomske trilaterale sa konkretnim rezultatima.

Prije mjesec dana, kako je kazao turski ministar, dogovoreno je formiranje trojnog komiteta, uz predstavnike udruženja privrednika. On je istaknuo da je danas potpisani sporazum jedan od historijskih sporazuma i napomenuo da će predsjednici, sutra u Ankari, po treći put na trilateralnom sastanku utvrditi prijateljstvo između zemalja.

Caglayan je istakao kako ministri planiraju raditi na srednjeročnom programu koji je pred implementacijom. Podsjetio je na sporazume o slobodnoj trgovini, te naglasio da je obim trgovinske razmjene Turske sa BiH i Srbijom u porastu. Caglayan je kazao kako je obim trgovinske razmjene sa Srbijom u visini 588, a sa BiH 363 miliona dolara.

"Investicije i saradnja sa ovim zemljama mogu se povećati i zato se sastajemo sa privrednicima i ministrima u cilju uklanjanja prepreka za investiranje. Kao trojac postići ćemo da naši privrednici u trećim zemljama nastupaju zajednički“, pojasnio je Caglayan.

Oblasti u kojima se saradnja može razvijati velikom dinamikom su tekstilni sektor, automobilska industrija, prehrambeni sektor i poljoprivreda.

Govoreći o privrednoj saradnji Turske sa Srbijom i BiH, Caglayan je napomenuo da u Srbiji posluje 15 turskih firmi sa 110 miliona dolara investicija, dok 80 srbijanskih preduzeća posluje u Turskoj, sa ukupnom visinom investiranih sredstava od 35 miliona eura.

Turske firme osigurale 1.640 radnih mjesta u BiH

U Bosni i Hercegovini, kako je rekao turski ministar ekonomije, nalazi se 12 turskih firmi, čiji uloženi kapital iznosi 174 miliona dolara. Te firme osigurale su 1.640 radnih mjesta građanima BiH, dok u Turskoj posluje 60 bosanskohercegovačkih preduzeća sa ukupno 15 miliona dolara investicija.

Podsjećajući na veliki uspjeh turskog građevinskog sektora na globalnom nivou, Caglayan je napomenuo da su turske kompanije samo u protekloj godini realizovale projekte u vrijednosti 27 milijardi dolara, te da su spremne ta iskustva prenijeti na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Turske firme su, kako je kazao Caglayan, u Srbiji realizovale jedan, dok su u BiH realizovale ili su u fazi realizacije 12 projekata ukupne vrijednosti u visini od 564 milona dolara.

Govoreći o odnosu Turske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Caglayan je rekao kako je njegova zemlja u 52 godine dugoj saradnji sa tom međunarodnom finasijskom institucijom više od 30 godina bila u poziciji dužnika, ali da je od 2009. godine prekinula taj odnos i danas doživljava histiorijski momenat kada će otplatiti zadnju ratu MMF-u.

"Razvoj Turske pokazatelj je važnosti načina vođenja države u cilju postizanja političke i ekonomske stabilnosti, jer Turska je danas primjer svijetu i Evropi, kada je u pitanju ekonomskii razvoj, a postaćemo jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija. Bit ćemo jako sretni da to podjelimo sa prijateljima iz Srbije i BiH", dodao je turski ministar ekonomije.

Srbijanski ministar Rasim Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisvanja sporazuma i činjenice da su trojica ministara nakon prošlomejsečnog sastanka ispunili obećanje što, kako je rekao, "nije karakteristika poltičara na Balkanu".

"Mislim da i Srbija i BiH imaju privilegiju danas potpisati sporazum sa zemljom koja daje pozajmice MMF-u, jer je malo zemalja koje imaju takvu priliku da sarađuju sa ekonomski moćnom Turskom. Sastanak se održava u predvečerje političke trilaterale na nivou predsjednika, koja je u svakom slučaju značajna sa stanovništa ukupne političke stabilnosti i budućnosti, jer trasira put i stvara ambijent i pravce djelovanja triju država", kazao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, da bi politička trilaterala imala puni smisao mora imati konkretne rezultate, što daje dodatni značaj danas potpisanom protokolu.

Šarović čestitao Turskoj

"Mi se ne zadovoljavamo time, ali ne možemo stati na ovome i biti zadovoljni da se sastajemo jednom godišnje, moramo biti prokativni od prvog dana nakon potpisa", rekao je on.

Ljajić je, kako prenosi novinar agencije Anadolija, ukazao na potrebu definiranja jasnih sektora "gdje realno možemo nastupati na trećim tržištima i jasno naglasiti privredne grane gdje zajednički možemo da napravimo rezultat".

"Zainteresovani smo za pomoć Turske na tržištu Afrike i u tom kontekstu treba definisati prioritete", dodao je srbijanski ministar.

Podsjećajući na razlike sa aspekta ekonomskog razvoja izmđu Srbije i BiH sa jedne, i Turske sa druge strane, Ljajić je rekao da zajedničkim nastupom, Srbija i BiH mogu poboljšati svoju poziciju, kao i da zajedničkim projektima mogu povećati obim trgovinske razmjene sa Turskom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je čestitao Turskoj zbog anuliranja duga prema MMF-u, rekavši da prisutsvo delegacija BiH i Srbije u Turskoj u ovom trenutku čini veliku čast. On je izrazio uvjerenje da će Turska ispuniti svoj cilj i ući među deset najvećih svjetskih ekonomija.

"Obim razmjene BiH i Tusrke prešao je 300 miliona eura, a Srbije i BiH milijardu", rekao je Šarović, dodavši da je Srbija među tri najvažnija vanjskootrgovinska partnera BiH, a Turska korača ka vrhu te liste.

"Današnja deklaracija i ciljevi koje smo zacrtali daju nam za pravo da vjerujemo da će se obim razmjene unaprijediti. Svake godine, uvećanje je dvocifreno i rezultati govore da će 2013. biti posebno uspješna", zaključio je Šarović.

Prema riječima bh. ministra, slijedeći najvažniji korak je definisanje akcionohg plana što će biti temelj i putokaz budućeg rada.