Kakva se poruka šalje?
41

Sramna presuda za premlaćivanje radnice je prst u oko žrtvama nasilja

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mjesecima unazad se govori o potrebama izmjene Krivičnog zakona u FBiH, a kojima bi svi oni koji vrše nasilje nad ženama bili adekvatno kažnjeni. I baš onda kada država treba pokazati da stoji uz žrtvu uslijedi još jedan "šamar".
Naime, vlasnik hotela u Jablanici Amir Džafić danas je pred Općinskim sudom u Konjicu osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda uposlenici Enisi Klepo.

Nesretna djevojka je nakon brutalnog premlaćivanja objavila stravične fotografije, a nasilnika je policiji prijavila njena majka.

Bh. javnost se nakon saznanja o ovakvom događaju "digla na noge" i uslijedili su protesti u mnogim gradovima. Protestima je pružena podrška Enisi Klepo te je traženo da u ovom slučaju pravda bude zadovoljena.

Džafić je 1. augusta ove godine, kako stoji u optužnici, Enisu rukama uhvatio za majicu u predjelu grudi, gurajući je prema prostoriji u kojoj se nalazi bazen i udarajući je šakom u predjelu glave, lica i očiju.

U tome ga je pokušala spriječiti uposlenica hotela S. N., ali nije uspjela, jer je i nju optuženi odgurnuo te dalje nastavio fizičkom snagom udarati i gurati oštećenu u pravcu hodnika ka bazenu.

"Zatvorivši vrata od hodnika i dalje nastavljajući je udarati, galameći na nju, upućujući joj pogrdne riječi i govoreći joj kako joj neće platiti, nakon čega je oštećena sjela na stepenice, a potom i napustila prostorije hotela, te se uputila u Dom zdravlja 'Jablanica', a zatim i u SKB Mostar gdje je i hospitalizirana. Tu su joj konstatirane teške tjelesne povrede u vidu otoka i krvnog podljeva gornjeg i donjeg kapka oba oka, krvarenje ispod konjuktive lijevog oka i prijelom lijeve očne šupljine bez pomaka", navodi se u optužnici.

Džafić je, podsjetimo, prvobitno negirao krivicu te se 27. oktobra u Općinskom sudu u Konjicu izjasnio da nije kriv za nanošenje teških tjelesnih povreda za koje je optužen.

Današnja presuda je prst u oko u Enisi, ali i svim ženama koje trpe nasilje.

U zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci Džafiću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Napomenimo da se kazne zatvora u trajanju do 12 mjeseci mogu otkupiti i da većina osuđenih na kaznu zatvora do 12 mjeseci ne ide iza rešetaka.

Javnost se s pravom pita šta se ovakvim presudama, nakon talasa femicida kojem svjedočimo posljednjih mjeseci, poručuje žrtvama, a šta nasilnicima?