Klix Studio s Emelom
718

Enisa Klepo kao simbol borbe za prava žena: Pretučena je jer je tražila platu, a i danas je bez posla

S. Š.
Gošća današnjeg izdanja Klix Studija bila je Enisa Klepo, 29-godišnja diplomirana pravnica iz Jablanice, koju je u augustu 2023. godine brutalno pretukao poslodavac Amir Džafić. U videointervjuu govorila je o ovom traumatičnom iskustvu, kako se danas osjeća, a imala je i poruku za sve žene u Bosni i Hercegovini.

Prošlo je sedam mjeseci od kako ju je u hotelu Jablanica, gdje je radila kao recepcionerka, brutalno pretukao vlasnik hotela Amir Džafić.

"Vrijeme ne može učiniti ništa da rane zacijele. Svaki dan je nova borba, borba sa samim sobom, one rane koje ostanu u duši definitivno su do kraja života. Apsolutno sve isto bih ponovila i jedino što bih promijenila jeste što bih i njegovu suprugu tužila i pokrenula postupak, ostao mi je žal samo zbog toga", kaže Klepo.

Naime, supruga Amira Džafića bila je očevidac kada je Enisu Klepo on počeo brutalno tući u prostorijama hotela.

"Nisam nikada mogla pretpostaviti da će se desiti ono što će se desiti. Smatrala sam da ne tražim ništa što ne pripada meni. Smatram da imam pravo da dam otkaz, na osnovu toga imam pravo da dobijem platu, ja sam samo željela ono što pripada meni i to je bio problem", priča Enisa.

Nakon što je u javnost dospjela informacija da je Klepo brutalno pretučena, reakcije i poruke podrške stizale su iz cijele BiH. Klepo je dobila epitet heroine.

"Ni danas nisam svjesna da sam prozvana heroinom. Ja sam u tom trenutku smatrala da je to nešto sasvim normalno, a kako sam se odbranila od svega samo dragi Bog zna. Možda donekle i nisam svjesna zapravo svega što se dogodilo. Mene roditelji nisu odgajali da budem bučna, ja sam sama kod roditelja, nemam brata ili sestru i mama mi je uvijek govorila 'budi dama', ali sam ja nekako uvijek bila buntovna i borila se za svoja prava. Smatram da moram da kažem ono što mislim pa u bilo kojoj situaciji se nalazim, po cijenu i onoga što sam doživjela", nastavlja Klepo.

Klepo kaže da je sve vrijeme, nakon što je zadobila teške tjelesne povrede, bila u svjesnom stanju. Ostala je u hotelu dok nisu došli njeni roditelji, momak i amidža koji su je odvezli u Hitnu pomoć. No, odmah je upućena u Mostar, a kaže da je sve vrijeme osjećala strašnu bol. Pomislila je u jednom trenutku da se neće izvući, ali kaže: "Bog vam pošalje iskušenje i snagu da to izdržite."

Bol, onu fizičku, osjeti i dan danas, ima jake migrene pogotovo kada su promjene vremena. Ali ju to nije spriječilo da nastavi sa svojim životom, a kaže da je u aktivnoj potrazi posla. Zbog toga se posebno zahvalila jednom federalnom ministru.

Kaže da je donekle razočarana u državu jer je prije pet godina završila fakultet, a danas je nezaposlena. No, za kraj gostovanja u Klix Studiju, imala je jednu poruku za sve žene u BiH.

"Poručila bih da ne idu ispod svojih vrijednosti, da ne rade za ono što se nisu školovale. Savjetovala bih da ne daju na sebe, da žene budu dostojanstvene, da sve što rade osjećaju se kao kraljice, da šta god imaju da kažu - da kažu", poručuje ona.

Kompletan razgovor s Enisom Klepom možete pogledati u video prilogu ili direktno na YouTubeu.