Previranja
241

Sprema li se smjena: Dio ministara i zastupnika u TK nezadovoljan radom premijera Gutića

Klix.ba
Bego Gutić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dio ministara i zastupnika u Tuzlanskom kantonu nedavno je izrazio nezadovoljstvo radom predsjednika Vlade TK Bege Gutića (SDA) koji na drugoj strani poručuje kako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi neko trebao biti nezadovoljan njegovim radom.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić (SDA) potvrdio nam je da se prošle sedmice sastao na doručku s dijelom zastupnika i ministara iz Tuzlanskog kantona koji su izrazili nezadovoljstvo radom premijera Gutića. On smatra kako je riječ o problemu koji se može prevazići.

"Ministri u Vladi TK nisu zadovoljni radom premijera zbog materijala koji odlaze na Vladu i oni traže poštivanje rada ministara. Na drugoj strani, zastupnici već duže prigovaraju da se mora vratiti dignitet zastupnika, odnosno da zastupnike moraju uvažavati i premijer, a i ministri", kazao je Alić.

Kako kaže, na doručku s kantonalnim funkcionerima nije bilo priče o smjeni premijera Gutića, ali je on ipak odlučio o svemu upoznati rukovodstvo SDA.

"Mi ćemo te probleme koji se dešavaju u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti rješavati kroz organe stranke s obzirom na to da nam je rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA omogućilo političku zakonodavnu i izvršnu vlast kako bi brže sistemski rješavali nagomilane probleme", rekao je Alić.

Dodaje da vjeruje kako SDA neće pokrenuti Gutićevu smjenu, ali da je primjetno kako su na posljednjoj sjednici imali problema s koalicionim problemima, odnosno SBB-om koji nije podržao Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima TK.

"Djelimično su glasali za dnevni red i zakone koji su išli po skraćenoj proceduri. I ostali koalicioni partneri insistiraju na sastancima i mi ćemo imati više informacija kada obavimo razgovore s premijerom, ministrima, zastupnicima i koalicionim partnerima. Bilo bi šteta da se u ovom momentu dešavaju problemi poslije ovakvog rada vlasti", kazao je Alić.

Nezadovoljan i Odbor SDA TK

On zaključuje kako je nemoguće spriječiti da se problemi u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH odraze na kanton.

"Koliko god se trudili to spriječiti, taj se problem odražava pogotovo u složenoj situaciji u državi. Mi ćemo ući u rješavanje problema ako ih ima i svako će raditi ono što mu nalažu zakon, Ustav i opis posla na kojem se nalazi", rekao je Alić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Odbor SDA u Tuzlanskom kantonu iz kojeg su nam kazali kako nezadovoljstvo radom premijera TK postoji i u velikom dijelu SDA.

Kantonalnom premijeru zamjeraju što više vremena provodi u Sarajevu, a da pri tome potpuno zanemaruje svoj posao. Kako kažu, Gutić rado potpisuje uspjehe Vlade Federacije BiH, kao što je revitalizacija TTU-a i Aide, iako toj revitalizaciji nije doprinio ni na kakav način.

"Nije se pri tome izborio za neka krucijalna rješenja u TK poput izmjena Zakona o javnim prihodima i Zakona o stranom dugu. Tuzlanskog kantona nema ni u planovima za izgradnju cesta, pogotovo kada je riječ o putnom pravcu Tuzla-Sarajevo", rekli su nam iz vrha Odbora SDA u TK.

Premijer poručuje da se problemi ne rješavaju na doručcima

Premijer TK Bego Gutić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi neko bio nezadovoljan radom Vlade TK. Kako kaže, riječ je o vladi koju su opozicija, vlast i građani TK ocijenili kao jednu od najuspješnijih.

"Naravno da uvijek ima prostora. Postoje i oni koji su nezadovoljni, poput nekih skupštinskih zastupnika i dijela ministara, ali tretman svih zastupnika i ministara od premijera je korektan. Što se tiče lokalnih zajednica mi pokušavamo da vodimo politiku ravnomjernog razvoja. Ne vidim razlog zbog kojeg bi neko bio nezadovoljan radom Vlade TK, posebno imajući u vidu da je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije nekoliko sedmica javno kazao da je ovo najuspješnija vlada", rekao je Gutić.

On je rekao da svako ima pravo da daje primjedbe i bude nezadovoljan radom vlade, ali da su to stvari koje se rješavaju u okviru organa stranke poput kantonalnog odbora, Predsjedništva SDA, a ne u kuloarima "na kojekakvim doručcima i slično".

Na pitanje da li je u kontaktu s Odborom SDA u TK, Gutić je odgovorio da komunicira s njima, ali da se Kantonalni odbor nije sastao duže vremena.

"Na posljednjoj sjednici Kantonalnog odbora SDA Tuzla, koja je održana u julu, imali smo kratak presjek rada Vlade TK u formi izvještaja koji je jednoglasno podržan", zaključio je Gutić.