Mišljenja ministara podjeljena
0

FOTO / Sporni Nacrt zakona o policiji ide u parlamentarnu proceduru

FENA
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova utvrdila je danas i u redovnu parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, koji je, kako je kazao ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, u javnosti izazvao veliko interesiranje.
Desnica Radivojević i Predrag Kurteš (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Desnica Radivojević i Predrag Kurteš (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U formi prednacrta isti je zakon pred ministrima u Vladi FBiH bio i na prošloj sjednici, te je izjašnjavanje o njemu odgođeno zbog brojnih sugestija i prijedloga na ponuđeni tekst, a ovako utvrđen Nacrt zakona proći će transparentnu proceduru, što podrazumijeva razmatranje zakona u formi nacrta u oba doma Parlamenta FBiH kao i javnu raspravu.

"Neki tvrde da će ovim zakonom biti ugrožena operativna i finansijska samostalnost policije, ali sam kao resorni ministar i predlagač zakona uvjeren da oni nisu u pravu budući da zakon u dva člana jasno garantira operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije", izjavio je Kurteš na pres-konferenciji upriličenoj nakon prvog dijela sjednice Vlade FBiH.

Ministar tvrdi da kritičari ovog zakona ne žele da kažu da u sadašnjem zakonu samostalnost policije nije nigdje eksplicitno navedena te da novi zakon nudi jasno obrazloženu samostalnost policije u Federaciji BiH.

Naveo je da član 32. ovog zakona kaže da operativne poslove policije Uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova obavlja samostalno, dok član 12. ovog zakona precizira da se za rad Federalne uprave policije osiguravaju sredstva u budžetu Federacije BiH, zbog čega je ovo jedino Ministarstvo koje u zakonu nudi policijsku nezavisnost.

Predrag Kurteš (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Predrag Kurteš (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Konačan sud o tome da li je zakon dobar ili nije treba i može da da isključivo Parlament Federacije BiH, a Kurteš potcrtava da će Ministarstvo unutrašnjih poslova sve zahtjeve i prijedloge pažljivo razmotriti i usvojiti svaki od prihvatljivih prijedloga koji tokom procedure budu podneseni u odnosu na ovaj nacrt.

Pozvao je sve relevantne subjekte, ali i medije da pomognu u procesu donošenja ovog zakona da bi on bio najbolji zakonski okvir za oblast unutrašnjih poslova iz nadležnosti Federacije BiH, najavljujući da će Federalna uprava policije imati ministrovu podršku posebno u segmentu istraživanja krivičnih djela terorizma, organiziranog kriminala i u sprječavanju trgovine narkoticima.

Budući da je OHR ranije iznio stav da bi zakon trebao vratiti na početak i ponovo ga utvrditi, ministar Kurteš je naglasio da je Venecijanska komisija Vladi FBiH dostavila mišljenje o ovom zakonu u kojem stoji da Zakon o unutrašnjim poslovima ne izlazi iz okvira evropskih zakona.

Novinari su insistirali da im ministar Kurteš (SDP) i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević (SDA), koji je prisustvovao pres-konferenciji, odgovore koji su ministri bili protiv ovakvog zakona, a Radivojević je naglasio da je, zbog nekih prijedloga koje je predložio, a koje Vlada nije podržala, bio protiv ovog zakona.

Nakon upornog insistiranja ministar Kurteš kazao je da su ministar Radivojević, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i ministar finansija Ante Krajina imali oko 20 primjedbi, te da je najveći broj njih prihvaćen, ali je postojalo razilaženje o izboru direktora policije i o pokretanju moguće inicijative za njegovu smjenu.

Desnica Radivojević (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Desnica Radivojević (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Izbor direktora policije koji predviđa ovaj nacrt je po evropskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnom nivou. Ne vidim u čemu je problem da Nezavisni odbor dostavi ministru tri najbolja kandidata, te da nakon toga Vlada FBiH odabere jednog", pojašnjava Kurteš.

Nakon pres-konferencije novinari su zatražili stav ministra Osmanovića (SDA) koji je kazao da je deset ministra bilo za ovaj zakon, a ostali su bili protiv, dodajući da se radi o presedanu jer zakon nije usaglasila vladajuća koalicija, a očekuje se od opozicije da podrži zakon koji pozicija ne podržava.