|

Podržan Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

Podržan Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH
0
F
FENA
29.2.2012. u 15:18
2
komentara
0

dijeljenja
Podržan Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije odobrili su većinom glasova danas u Sarajevu (48 za, 31 protiv, pet suzdržanih) Nacrt novog federalnog zakona o unutrašnjim poslovima, predložen iz Vlade Federacije.
Sjednica je potom prekinuta jer u istoj skupštinskoj sali treba da bude održana zajednička svečana sjednica oba doma povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Termin nastavka prekinutog zasjedanja bit će naknadno poznat.

U ovoj ranoj fazi zakona o unutrašnjim poslovima, nacrtu, dosad su u javnosti, kao i danas u Predstavničkom domu, ispoljeni različiti stavovi članova parlamentarne većine iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Zagovornici, među kojima i aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš (SDP), ustvrdili su danas u Parlamentu da je njime osigurana operativna i finansijska samostalnost federalne policije, dok su protivnici, kao poslanik Ismet Osmanović (SDA), rekli da je nadležnost Parlamenta u kontroli nad radom policijske uprave prenesena na Vladu, što nije u duhu demokratske prakse.

Osmanović je pritom najavio da SDA neće podržati zakon, kao i poslanici Stranke za BiH te Hrvatske demokratske zajednice.

U javnosti je dosad fokus bio naročito na različitim stavovima o načinu na koji dosadašnji i novi zakon propisuju izbor direktora Federalne uprave policije.

Ministar Kurteš je kazao da novi u tom segmentu predviđa proces poznat i u zemljama regiona i Evrope te na državnom nivou u BiH kod izbora čelnika policijskih agencija.

Izbor direktora lišen je opasnosti od kasnijeg političkog upliva u kontrolu policijskog rada, proizilazi iz ministrovog obraćanja.

U sadašnjem zakonu su izbor, a i smjena direktora, u nadležnosti Neovisnog odbora koji je po definiciji neovisno tijelo Parlamenta, dok novi tekst, kako je kazao Kurteš, propisuje da taj odbor provodi kao i dosad proceduru javnog oglašavanja te od prijavljenih kandidata sužava izbor na tri, dostavlja listu ministru unutrašnjih poslova a on Vladi Federacije koja imenuje jednog.

Protivnici takve procedure smatraju da ona znači upliv ministra unutrašnjih poslova, odnosno sužavanje uticaja neovisnog parlamentarnog tijela na izbor direktora policijske uprave.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...