Komentari (457)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kreativnost, poezija, priprema za školu Ko pamti istoriju ima budućnost. Narod koji ne zna svoju prošlost nema budućnost. "Ko ne zna svoju prošlost nema ni buducnosti" Tvrtko kralju nas, dobrodosao medju pravu raju.
Raja brani i gradi Bosnu kao i Tvrko što je branio i gradio, dok dušmani koji hejtuju su suprotnost. Oni koji ruše Stari Most i Vijećnicu i njima se nema šta objašnjavati uopšte. Neka idu na Kočićev zbor i Sinjsku alku.
Ne znam šta se bošnjaci radujete fino vam piše bosanski kralj a ne bošnjački
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Nocas jel, znaci veceras, otkud slike onda od sinoc.
Mi se kunemo u proslost Turaka...prodali nas Austriji za sitne pare! Devedesetih nista nisu uradili za BiH ni metka! Danas opet vise bole Dodika i Srbiju .. al Bosnjo tiltovo na Turke. Zadnji put kada smo bili svoji na svome su kraljevi i sad poslije devedesetih
pa sinoc pisano,kako ne kontas.nisi ti ni prvi ni drugi ni treci ti si ...
Tvrtko ceka liniju 3 do Ilidze da vrati zemlju od Arapa
Nije na današnji dan nego 11 septembra(28.08 po starom kalendaru) fino piše na dan usekovanja glave Jovana Krstitelja. PRVO PROČITAJTE POVELJU PAŽLJIVO.
Sve zivo vam smeta: politika, reklame, statue, biste, sportasi, kultura, auta, ciscenje gradova….ali bitno je da su kladionice na mjestu…kompleksasi od marku…Idite onda u uredjene zemlje i zivite tamo
Neka ljiljana💪💪⚜️⚜️⚜️/⚜️⚜️⚜️😎
historija je bitna zato nek naše drage kone nauče odakle potiču da nisu sa ovi prostora, posto vidim historiju ne znaju. 😁
Svaka cast!
Dobro, hvala što ste uvažili prijedloge. :) Bilo bi ljepše da je u cvijetnjaku iza, ali to bi zahtjevalo malo više truda i izmještanje stuba kontaktne mreže tramvaja. I stanicu bi trebalo izmjestiti niže prema zgradi žgp-a da se dobije otvoren prostor. Ali, šta je tu je, ovdje mu je najbolja lokacija, nadam se da će se dodati ploča sa opisom lika i djela, za turiste i one koji ne znaju ko je bio Tvrtko.
Ili bar onaj stub očistiti od hrđe i one dvije reklame skinuti sa njega da bi se očistio pogled i pozadina samog spomenika.
Dobra lokacija, samo, gdje postaviti spomenike Elmedin Mehki i Dodo Zajebaus Redom
Ovo treba u svakom BiH gradu!
Chet.aljima bode oci to je najvaznije
Ja ''vjerujem'' da su ljudi, za vrijeme njegove vladavine, isto bili sretni i zadovoljni, kao što smo i mi sad sretni i zadovoljni ovim našim vladarima...
smeta kralj Tvrtko svim nacionalistima, na sve tri strane, jer je on simbol onog cega se oni boje, a to je jaka, stabilna I ekonomski sigurna država. Izdajnici svoje rodne grude, koji vece prijatelje u drugim državama vide nego u svojoj avliji. Pa tako vuku Hrvatskoj, Srbiji I Turskoj, a svoju rodnu grudu izdase. Al' čime se budala ponosi, pametan se stidi.
bas tad vec postojala Bosna?Svasta..!!Kad vidim komsije kazu nije bilo je nikad i da je izmisljena,ali et hajd ga znaj..
Pa i ova Bosna kakva jeste je starija od Srbije. BiH nastala u 1992. Srbija nastala u 2006.
Bosanska vojska za vrijeme Tvrtka učestvovala je i u Kosovskoj bitki na strani srpskog kneza Lazara, koji je Tvrtka I molio za pomoć. Bosanska vojska je izborila pobjedu nad turskom vojskom na lijevom krilu gdje se borila i u domovinu se vratila sa neznatnim gubicima. Nakon toga se Tvrtko I okrenuo osvajanjem hrvatskih teritorija gdje je napredovao sve do Novigrada, a pod njegovom vlašću su bili svi dalmatinski otoci i gradovi osim Zadra i Dubrovnika.
Bosna je tada važila i za ekonomsku silu, koja je svoju privredu bazirala na bogatim nalazištima zlata, srebra, olova i drugih vrijednih metala. O kakvoj se ekonomskoj sili radilo najbolje svjedoči zlatnik koji se kovao. Tvrtkov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, imao je 24 karata, bio je širok četiri centimetra i težak 16 grama. Ovaj zlatnik bio je važan i zbog simbolike. Na jednoj strani se nalazio grb Bosanskog kraljevstva, sa šest ljiljana i još dva ljiljana sa strane.