Dobijene dozvole
577

Spomenik kralju Tvrtku postavljen prekoputa zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu

G. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Prekoputa zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu tokom noći je postavljen spomenik kralju Tvrtku.
Podsjetimo da je u proteklom periodu bilo dosta problema s pronalaskom lokacije za postavljanje ovog spomenika, odnosno za dobijanje dozvole.

Lokacija ispred Predsjedništva bila je prva opcija. No, nakon što se tu nije mogla ishodovati dozvola, uslijedio je niz drugih prijedloga, od parka kod zgrade institucija Kantona Sarajevo, potom prekoputa SCC-a na Marijin Dvoru i trga ispred Parlamenta BiH.

Posljednja predložena lokacija bila je u parku na Pofalićima. No, ovim prijedlogom su mnogi bili nezadovoljni jer su ga smatrali previše udaljenim od centra grada.

U međuvremenu je uslijedilo zatišje u vezi s ovom temom a spomenik je naprasno osvanuo prekoputa Predsjedništva.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, izdejstvovana je dozvola za postavljanje spomenika na javnoj površini u parku prekoputa Predsjedništva BiH.

Prema fotografijama, postavljanju spomenika je prisustvovala i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – oko 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.