Rex contra legatio
48

Predsjedništvo ili parlament: Zbog čega je bitna lokacija spomenika kralja Tvrtka u Sarajevu

B.H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva stigla odluka da će doći do izmjene lokacije spomenika kralja Tvrtka. Prethodni prijedlog, park iza zgrade Predsjedništva BiH je odbačen zbog negativnog mišljenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Odluka o podizanju spomenika kralju Tvrtku je donesena 27. oktobra 2021. godine, dan nakon godišnjice proglašenja Bosne kraljevinom. Ovakva odluka stigla je nakon dugogodišnjih inicijativa za spomenik kralju Tvrtku u Sarajevu, a kao lokacija odabran je park koji se nalazi iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Za lokaciju je odabrana zgrada Predsjedništva BiH prvenstveno zbog simbolike koja povezuje državnost srednjovjekovne i moderne Bosne i Hercegovine. Pod kraljem Tvrtkom Bosna je postala de facto i de jure nezavisna država, prvi put u svojoj historiji.

Predložena lokacija kod Predsjedništva BiH
Predložena lokacija kod Predsjedništva BiH

Sama zgrada Predsjedništva je izgrađena 1886. godine kao sjedište Zemaljske vlade za BiH. Od 1963. godine postaje sjedište Predsjedništva Vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, a kontinuitet boravka članova kolektivnog šefa države u ovoj zgradi je nastavljen i nakon stjecanja nezavisnosti 1992. godine.

Zvanično obrazloženje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika za odbijanje predložene lokacije je bilo kako idejno rješenje "nije u skladu s odlukom o proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva".

Odluka o proglašenju urbanog pejzaža Sarajeva je donesena 2020. godine sa ciljem suzbijanja neplanske gradnje i narušavanja izgleda historijske jezgre.

Prema obrazloženju Komisije lokacija pored Predsjedništva nije prihvatljiva jer bi spomenik visine 3,5 m zajedno sa postoljem visine 3,2 metra "narušio vizualni i funkcionalni integritet Zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Ovo nije prvi put da se komisija poziva na odluku o proglašenju historijskog pejzaža Sarajeva, a dosta kontraverzi je izazvalo zaustavljanje renoviranja Trga oslobođenja - Alije Izetbegovića ali i posljednja blokada rekonstrukcije malog trga ispred direkcije Sarajevo Šuma.

Gradonačelnica Benjamina Karić je za novu lokaciju predložila prostor ispred Zgrade Parlamentarne skupštine BiH u blizini replike zgošćanskog stećka.

Lokacija je predložena jer kao takva ne potpada u Odluku o proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva a opet je na neki način simbolično povezana sa bosanskom historijom i kraljem Tvrtkom.

Za ovu lokaciju urbanističku i građevinsku saglasnost daje općina Centar a potrebna je i saglasnost Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH

Grad Sarajevo će organizovati javnu raspravu u trajanju od 10 dana gdje će građani imati priliku da osim navedene lokacije predlože i neku drugu koja bi eventualno Grad mogao razmotriti, no gotovo je izvjesno da ćemo prvog bosanskog Kralja gledati ispred zgrade Parlamenta BiH.