BiH
286

Spomen-česma Josipa Broza Tita i Alije Izetbegovića ne zna šta je suša

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
S obje strane regionalnog puta, koji od Banovića vodi ka Zavidovićima, izgrađene su spomen ili hair česme. Podizali su ih mještani okolnih naselja u spomen na roditelje, braću, šehide, ali i na nekadašnje državnike.

Spomen-česma Josipu Brozu Titu i Aliji Izetbegoviću podignuta je u maju 2007. godine, a inicijator i realizator gradnje bio je Šahim Rahmanović i njegova supruga Šaha iz banovićkog naselja Repnik.

"Prošlo je već osam godina od gradnje tako da sve detalje i ne pamtim. Sjećam se kako je Šahim rekao da će podići spomen-česmu prvom i posljednjem predsjedniku Bosne i Hercegovine", priča nam Šaha Rahmanović.

Česma je vrlo brzo izgrađena, postavljena je mermerna ploča na kojoj su uklesani portreti Tita i Alije, ali i imena i prezimena svih onih koji su učestvovali u gradnji spomen-česme.

"Većinu sredstava je obezbijedio Šahim, ali je on htio dodati što više imena kako bi osujetio potencijalne bandite da ne skrnave česmu. Nažalost, oni su je jednom oskrnavili, ali smo je ubrzo popravili i od tada nije bilo više problema", govori Šaha.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Voda je dovedena iz netaknutih planinskih krajeva i ispravna je za piće. Prošlogodišnje nevrijeme, odnosno majske poplave nisu prekinule dovodni kabal od planinskog potoka Breštica do spomen-česme.

"Nakon nevremena i poplava obišli smo spomen-česmu. Srećom česma nije presušila, a nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama. Vodu sa česme sipaju putnici namjernici, lokalno stanovništvo, ali svima nam smeta to što se uokolo bacaju otpaci i uništava priroda", govori Šaha Rahmanović, koja navodi kako česma uspješno odolijeva i sušnim periodima i da nije primijetila da je ikada presušila.

Neimar spomen-česme posvećene Josipu Brozu Titu i Aliji Izetbegović, Šahim Rahmanović, izgubio je život u saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.

"Poginuo je u povratku sa posla. Nadam se da će česma koju je izgradio još dugo godina služiti svima", kaže za kraj Šaha Rahmanović.