BiH
4

Špirić: Dugo se radilo na akciji Pandora, a rezultat je hapšenje 40 osoba

Piše: E.S.H.
Nikola Špirić (Foto: Edin Hadžihasić, Klix.ba)
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), danas je u Sarajevu održao sastanak sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, direktorom UIO Mirom Džakulom i predsjednikom Sindikata Uprave Mehmedalijom Osmićem.

Tema sastanka, čiji je inicijator Špirić, bile su aktivnosti na sprečavanju kriminala u oblasti carina i poreza, te podrška UIO BiH na intenziviranju aktivnosti u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza i carina. Špirić je čestitao sudu, tužilaštvu i agencijama koje su radile i i dalje rade na akcijama sprečavanja kriminala, a posebno za veliku akciju SIPA-e kodnog naziva Pandora.

"U prvoj polovini godine imamo rast prihoda uprkos poplavama koje su nas zadesile. Dolaskom Mire Džakule i menadžmenta UIO, imamo rast prihoda, imamo i rast povrata, ali je to vezano za međunarodne prihode. Gdje god se radi o tokovima novce i robe tu je država i svi koji su mislili da mogu da pobijede državu su u velikoj zabludi. To smo i dokazali. Ovo je ozbiljan posao koji će se nastaviti i svi koji misle da se igraju sa prihodima, mislim da neće dobro završiti", rekao je Špirić na danas održanoj press konferenciji.

Napomenuo je da se na slučaju Pandora radilo dugo, ali zahvaljujući podršci Tužilaštva, sudova i agencija i svima koji rade na sprečavanju pranja novca i kriminalnih radnji, rezultat je bilo hapšenje više od 40 osoba, od kojih su 23 osobe bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Glavni tužioc Goran Salihović se zahvalio ministru Špiriću što je pružio podršku Upravi za indirektno oporezivanje koja je važna instituacija za BiH. Podsjetio je na spisak dužnika za poreze od 290 miliona KM, a što je rezultiralo povećanjem prihoda od 30 posto.

"Oko osam mjeseci smo radili na Pandori i to je velika stvar za Tužilaštvo. Zahvaljujem se tužiocima i svima koji su učestvovali. Nastavit ćemo i stojimo na putu da državi damo ono što joj pripada i što joj ne može niko oduzeti i obračun koji smo napravili u svim segmentima pokazuje da alternative nema. Krenuli smo od akcije Kekerović, a Pandora je veća akcija. Zahvaljujem se ministarskom vijeću što je odobrilo budžet za povećanje broja tužioca za ratne zločine. Uputit ćemo zahtjev za dodatni broj tužioca za korupciju, jer bez ljudi, opreme mi ne bi imali ovakve rezultate", rekao je glavni tužioc Goran Salihović.

Direktor UIO Miro Džakula je naveo da je najbitnije da se u Upravi radi na zakonit način, ali i da je Uprava pokazala da je za suradnju na svim nivoima vlasti.

"Uprava je ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH za sve nivoe vlasti stoga je najvažnije da se u Upravi radi na zakonit način i najvažnije da je Uprava pokazala da opredjeljena za saradnju s Tužilaštvom BIH i svim pravosudnim institcuijama u BiH. Već 2011. godine upozoravali smo da je tada prema nama bilo oko 200 milion KM dokazanih prevara iz oblasti carina i poreza i aktivnosti su se uubrzale prijesvega dolaskom Salihovića i moram reći da smo imali imali izuzetnu podršku od predjedavajućeg Upravnog odbora Nikole Špirića", rekao je Džakula.

Dodao je da Uprava ide dalje i da je preuzela 142,6 miliona KM duga od bivših carinskih entitetskih uprava, više od 70 miliona KM tog duga otišao u zastaru, a slično se dešava sa svim drugim dugovanjima.

"To je proces koji traje i koji će nas dovesti da svi radimo u skladu sa zakonom i da što je moguće više smanjimo carinsku i poreznu utaju na svim nivoima i u svim oblastima kako u indirektnim tako i u direktnim porezima. Uozbiljit će nas kako trošiti budžetska sredstva. Želimo da Upravo bude što bolja i što uspješnija u odnosu na druge institucije u zemljama u okruženju, a nadam se da je to već sada tako", zaključio je Džakula.

Predsjednik Sindikata UIO Mehmedalija Osmić je rekao da je danas posebno sretan i zadovoljan jer je znao ko radi, a ko ne radi. Posebnu zahvalnost je izrazio za tužioca Gorana Salihovića.

"Dolaskom Salihovića sve se promijenilo. Tužilaštvo radi u punom kapacitetu od dolaska Salihovića. Istaga oko Uprave počela je u martu 2013. godine. Ono što Vučić radi u Srbiji Salihović ovdje radi. Zamolio je sve kolege u Upravi da pomognu Tužilaštvu jer je veliki broj onih koji znaju šta se događalo i onih koji znaju šta treba da rade samo se trebaju odlučiti na to", rekao je Osmić.