BiH
4

Iz Banje Luke u Sarajevo prebačene 22 osobe uhapšene u akciji "Pandora"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U srijedu nešto prije ponoći 22 od ukupno 40 osoba uhapšenih tokom srijede u akciji "Pandora" sprovedene su iz Banje Luke u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Spomenute osobe su dovedene pod velikim osiguranjem, a nakon kratkog zadržavanja prebačeni su u pritvor, javili su reporteri Klix.ba sa mjesta događaja. Oni će sutra navjerovatnije biti saslušavani u Državnom tužilaštvu u Sarajevu.

U poslijepodnevnim satima u srijedu u prostorije SIPA-e u Istočnoim Sarajevu prebačeni su i Kemal Čaušević i još nekoliko uhapšenih u akciji "Pandora".

Osim Čauševića uhapšen je i Zdravko Cvjetinović, aktuelni pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH, kao i Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

Tokom srijede više od 40 osoba je lišeno slobode, među njima carinski službenici, kao i neki aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici UIO. Osobe lišene slobode su privođene u regionalne centre SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci, a akcija je provedena širom BiH.

Akcija "Pandora", kako je od ranije poznato, počela je sinoć po naređenju Tužilaštva BiH, a provodi je SIPA-a, čijih je više od 300 policijskih službenika na terenu.

Ove osobe se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranja novca, carinske utaje i utaje poreza.

"Osobe lišene slobode dovode se u vezu sa zloupotrebama prilikom uvoza tekstilnih i drugih roba u BiH. Više osoba se sumnjiči da su od momenta uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH do danas u saradnji sa pojedinim sadašnjim i bivšim visokopozicioniranim službenicima UIO-a organizirano vršili krivična djela čime su pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogućili monopolistički položaj u trgovini i uvozu tekstilne robe u BiH, a time je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose", kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Direktor UIO Miro Džakula je danas izjavio da je zbog kriminala u kojem su učestvovali i danas uhapšeni, državni budžet do 2011. godine oštećen za dvije milijarde maraka.

Nad provedenim osobama bit će izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju.