{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kemal Čaušević priveden u SIPA-u na ispitivanje

18.6.2014. u 16:20
38
22
Kemal Čaušević priveden u SIPA-u na ispitivanje
38
U poslijepodnevnim satima Kemal Čaušević i još nekoliko uhapšenih u akciji "Pandora" privedeni su u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnoim Sarajevu.
Tokom dana više od 40 osoba je lišeno slobode, među njima carinski službenici, kao i neki aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici UIO. Osobe lišene slobode su privođene u regionalne centre SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci, a akcija je provedena širom BiH.

Akcija "Pandora", kako je od ranije poznato, počela je sinoć po naređenju Tužilaštva BiH, a provodi je SIPA-a, čijih je više od 300 policijskih službenika na terenu.

Ove osobe se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranja novca, carinske utaje i utaje poreza.

"Osobe lišene slobode dovode se u vezu sa zloupotrebama prilikom uvoza tekstilnih i drugih roba u BiH. Više osoba se sumnjiči da su od momenta uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH do danas u saradnji sa pojedinim sadašnjim i bivšim visokopozicioniranim službenicima UIO-a organizirano vršili krivična djela čime su pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogućili monopolistički položaj u trgovini i uvozu tekstilne robe u BiH, a time je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose", kazala je Jozić.

Direktor UIO Miro Džakula je danas izjavio da je zbog kriminala u kojem su učestvovali i danas uhapšeni, državni budžet do 2011. godine oštećen za dvije milijarde maraka.

Nad provedenim osobama bit će izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: