|

Specijalci ponovo u Kruščici, oko 200 mještana protestuje protiv izgradnje hidroelektrane

Specijalci ponovo u Kruščici, oko 200 mještana protestuje protiv izgradnje hidroelektrane
96
Piše: M. N.
12.9.2017. u 10:54
55
komentara
96

dijeljenja
1/4 Foto: Facebook
2/4
3/4
4/4
Oko 200 mještana Kruščice kod Viteza već mjesec dana protestuje na mostu na rijeci Kruščica u pokušaju da blokiraju gradnju hidroelektrane na ovoj rijeci. Jutros su ih ponovo dočekali pripadnici Specijalne policije MUP-a SBK.
U protestima učestvuju i mještani iz okoline Kruščice koji žele pružiti podršku susjedima u borbi za rijeku.

"Specijalci su jutros s kacigama na glavi i u crnim odijelima na prepad upali na most koji mještani čuvaju i zauzeli ga. Ima ih nekoliko desetina, a mještani su se okupili nekoliko metara prije mosta. Sada je situacija čekanja onoga što su namjerili bez pregovora i dogovora, a to je da stvore silom prolaz mašinama i cijevima za hidroelektranu kako su to uradili 24. augusta", rekao je za Klix.ba jedan od mještana Kruščice Haris Hurem.

Foto: Facebook Foto: Facebook


Podsjetimo, mještani protestuju od 2. augusta jer smatraju da će hidroelektrana uništiti rijeku koju smatraju i turističkim potencijalom. Nakon 22 dana angažovani su specijalci koji su odstranili demonstrante s lokacije. Nekoliko žena je zadobilo povrede i ukazana im je pomoć u Domu zdravlja Vitez, dok je 19 osoba prevezeno u policijsku stanicu radi ispitivanja.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine otvorila je ex-officio predmet u kojem će ispitati sve okolnosti ovog slučaja.

Mještani se nadaju da će ovaj put ipak proći bez povreda i problema.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...