Prestao je život u rijeci
1.3k

Uništavanje Neretve: Rijeka mijenja boju, a unikatna vrsta pastrmke umire

I. M.
Screenshot
Screenshot
Jedna od najljepših rijeka ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Evropi, postaje neprepoznatljiva. Organizacije koje se bave zaštitom sredine navode da je to sve zahvaljujući izgradnji nove hidroelektrane.

Krajem septembra Centar za životnu sredinu je objavio zastrašujuće snimke sa Neretve u mjestima koja se nalaze u blizini Uloga gdje se gradi hidroelektrana.

Na snimcima se vidi da je boja poprimila bijelu boju, kako tvrde mještani i ribari, došlo je do pomora ribe u nekoliko navrata na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, prema njihovim riječima, "prestao je život u rijeci".

"Skoro sam bio na terenu i Centar za životnu sredinu je objavio fotografije sa lica mjesta koje se nalazi blizu mjesta Ulog gdje se gradi hidroelektrana. Evidentno je jedno ogromno zamućenje gdje je voda kompletno bijela. Da li se radi o aditivima sa gradilišta, cementnim bazama. Alarmirali smo inspekciju da izađe na teren i utvrdi šta je. Posljedice se mogu osjetiti i do Bjelimića i Glavatičeva", rekao je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

On je kazao da je vrlo moguće da se promjena boje vode u mjestu Ban Vir može odnositi na isti problem, stoga bi bilo dobro da kantonalna ili općinska inspekcija izađe na teren i utvrdi o čemu se radi.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Ima planova da se hidroelektrana gradi i u Glavatičevu i u mjestu Bjelimići, sada se gradi samo u Ulogu. Ali kada vidimo koliko jedna hidroelektrana koja nije još ni izgrađena šteti rijeci i stanovništvu, onda možemo samo da se zapitamo šta bi bilo kad bi se tolike elektrane napravile. U pitanju je voda koja je pitka sve do Konjica u dužini od 90 kilometara. Tu žive i specifične riblje vrste kao što je mehkousna pastrmka, koja je izuzetno vrijedna vrsta, a koja sada umire. Takvu vrstu nigdje ne možemo naći u svijetu. Sve ove posljedice mogu da štete i njoj i kvaliteti vode", rekao je Topić.

Foto: Centar za životnu sredinu
Foto: Centar za životnu sredinu
Foto: Centar za životnu sredinu
Foto: Centar za životnu sredinu

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene su kazali da je čuveni Ban Vir postao neprepoznatljiv.

"Iako je nastupio period stabilnih vremenskih prilika, bez padavina, ovako rijeka Neretva izgleda danas. Fotografije su nastale u Glavatičevu, uzvodno od Konjica. Napominjemo da se par desetina kilometara uzvodno, u neposrednoj blizini entitetske linije, na trusnom i nestabilnom terenu, gradi hidroelektrana 'Ulog'", navode iz Fondacije.