Traže dodatne garancije
116

Šok u RS-u: Zbog spora pred Ustavnim sudom BiH Kinezi ne žele finansirati hidroelektranu "Buk bijela"

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kineske banke ne žele finansirati izgradnju hidroelektrane "Buk bijela", zajednički projekat Srbije i RS-a vrijedan 250 miliona eura, dok se ovom projektu ne riješi spor pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om. Vlasti RS taj su potez nazvali nekorektnim.

Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" zatražile su dodatne garancije od Vlade Republike Srpske kako bi potpisale ugovor za ovaj projekat vrijedan 250 miliona eura, piše Capital.ba.

Naime, Kinezi su zatražili dodatne garancije o ovom projektu, navodeći kao razlog sporove koji se o njemu vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om.

Capital navodi da kineske banke ne žele finansirati projekat dok situacija ne bude potpuno čista, odnosno dok se ne riješe oba spora. Vlasti RS-a ne brine mnogo spor pred UNESCO-om, već onaj pred Ustavnim sudom za koji se trenutno ne vidi rješenje.

Naime, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH još polovinom 2021. godine utvrdio da postoje pravne dileme u vezi sa dodjelom koncesije za ovaj projekat te naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Od tada je prošlo više od dvije godine, Komisija odluku još nije donijela, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u Tužilaštvu.

Iako su pripremni radovi na projektu u međuvremenu privedeni kraju i tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju, sada dolazi do novog zapleta, jer su i Kinezi oprezni zbog ovog spora.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je Kinezima da kada je u pitanju Ustavni sud on ne može dati bilo kakve garancije te da njihov zahtjev smatra nekorektnim.

"Kinezi su željeli da imaju jasan odgovor na ta dva pitanja. Međutim, to nisu korektna pitanja sa njihove strane jer oni nisu investitor. Rekao sam im da što se tiče Ustavnog suda ne možemo dati garanciju jer mi nemamo tu nadležnost", rekao je Đokić.

On je ponovio stav da Ustavni sud BiH nema nadležnost da odlučuje o ovom pitanju

"BiH bi se sigurno suočila sa arbitražom teškom više od milijardu eura ukoliko bi taj sud donio odluku koja bi išla na štetu ekonomskih interesa RS. Još nije izabrana nijedna od te tri firme i još uvijek je u toku evaluacija njihovih ponuda. Ove kompanije su i dalje u igri", tvrdi Đokić.

Podsjećamo, poslanicima iz Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH bilo je sporno to što je koncesiju za ovaj projekat dodijelila Republika Srpska, a ne BiH, jer se, kako su tvrdili, radi o međudržavnom projektu.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dileme, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Kako taj rok nije ispoštovan, Ustavni sud BiH je Komisiji produžavao rok, ali ona i dalje nije postupila po nalogu suda, zbog čega su donijeli rješenje o neizvršenju njihove odluke.

Pored spora pred Ustavnim sudom BiH, o hidroelektrani "Buk Bijela" se vodi spor i pred UNESCO-om koji je oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora pokrenula Crna Gora.

Hidroelektrana "Buk Bijela" je zajednički projekat "Elektroprivrede Republike Srpske" i "Elektroprivrede Srbije".. Od tog iznosa "Elektroprivreda Srbije" će obezbijediti 51 posto sredstava, a "Elektroprivreda RS" 49 posto, koliko iznosi i učešće dvije elektroprivrede u zajedničkom preduzeću "HES Gornja Drina".