BiH
5

Sorensen: Sporazumi s Hrvatskom moraju biti potpisani

FENA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine da usvoji ugovor o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i sporazum o pograničnom saobraćaju s Hrvatskom, kazao je danas novinarima šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

On je tako prokomentirao novinarsku konstataciju da ovi dokumenti na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH nisu usvojeni jer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao protiv njih, dok su druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović glasali za ove dokumente.

"Neću spekulirati o eventualnim posljedicama, jer niko ne želi posljedice ovoga, a najmanje bh. političari ili građani BiH. Zato nema potrebe da se o tome spekulira. Ovi dokumenti s Hrvatskom, i stoga i EU, moraju biti potpisani i o tome nema rasprave", jasno je kazao Sorensen.

Radmanović je ovu odluku obrazložio time što je ove sporazume parafirala, prije odluke Vijeća ministara BiH, kako je kazao, nelegalna Komisija za integrirano upravljanje granicom, na što je Predsjedništvo BiH ukazalo prije 15-ak dana.

Istaknuo je i da je Vijeće ministara BiH na telefonskoj sjednici utvrdilo prijedloge ovih dokumenata, što je za Radmanovića sporno budući da se radi o dokumentima koji imaju oko 50 stranica te ukoliko se Vijeće ministara nije ranije upoznalo o njima nije moglo ni putem telefonske sjednice glasati o njima.