vijesti
0

FOTO / Radončić: Radmanović je senilan, sam je potpisao "sporne" delegacije

Piše: N. J.
Povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, kako je bh. pregovarački tim ilegalan, a radi se o Ugovorima o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju između BiH i Hrvatske, iz Ministarstva sigurnosti BiH tvrde da se Radmanović ne sjeća odluka Predsjedništva u kojima je sam učestvovao.
Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na konferenciji za medije istakao je da je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Predsjedništvo BiH donijelo na 16. sjednici održanoj 28. decembra 2011. godine te da ju je potpisao tadašnji predsjedavajući Željko Komšić. "Određen je u okviru te odluke i sastav delegacije za pregovore koju su sačinjavali Mijo Krešić, Ermin Pešto, Radenko Radović, Drago Nedić, Senad Kušević, Dag Džumrukčić, Mladen Goluža i Ognjen Zekić. Uoči parafiranja u Zagrebu, Vijeće ministara je tražilo da se umjesto Krešića imenuje Miro Džakula. To znači da je kompletna delegacija osim jednog imena potpuno legalna, da je Radmanović glasao za istu i da je iz nepoznatih razloga pokazao političku senilnost", naveo je Radončić, koji je dao na uvid javnosti faksimil Odluke Predsjedništva i sastav delegacije.

Nepobitni dokumenti

Radončić je dodao kako je Ministarstvo sigurnosti na bazi odluke Vijeća ministara predložilo da se u ovoj delegaciji umjesto Krešića imenuje Miro Džakula, nakon čega je slijedilo pismo koje spominje Radmanović da ta grupa nema entitetsku izbalansiranost, "što uopće i nije predviđeno u međudržavnim odnosima po pitanju granica".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Drugi ugovor, Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom saobraćaju, usvojena je na 28. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 28. novembra 2012. godine i potpisao je predsjedavajući Bakir Izetbegović. "Odlučeno je tada da delegaciju Bosne i Hercegovine sačinjavaju Miro Džakula, Ermin Pešto, Dag Džumurukčić, Mladen Goluža, Slaviša Kreštalica, Snežana Akulović, Ognjen Zekić i Dijana Hren Vasić. Potpuno je jasno, i to na bazi datuma sjednica Predsjedništva BiH, da je je drugi ugovor parafirala delegacija koja je ovlaštena od Predsjedništva BiH, čega se Radmanović na žalost više ne sjeća, ali su dokumenti nepobitni. Također, i prethodna delegacija je potvrđena ranije, osim Džakule, koji taj dio nije ni potpisivao, te je potpuno jasno da se ne može govoriti o ilegalnim delegacijama jer su imena odavno certificirana na Predsjedništvu BiH", naglasio je Radončić i dodao:

"Od ovog Predsjedništva je traženo samo da promijeni jedno ime i umjesto Krešića odobri Džakulu, što je Radmanović odbio u namjeri da zatvori granice za robe i ljude prema Republici Hrvatskoj. Taj politički i ekonomski zločin prema vlastitim građanima i državi ne može podvaljivati nikome drugome. Obje delegacije su legalne i to odlukama Predsjedništva BiH u kojem on sjedi, parafi u Zagrebu također, odluka Vijeća ministara o prihvatanju oba ugovora u četvrtak 13.juna 2013. godine i prosljeđivanju Predsjedništvu BiH potpuno je pravno valjana i državnički odgovorna, a Radmanovićevo obrazloženje svog antidržavnog postupka je potpuno netačno i neodgovorno".

Katastrofalne posljedice

Radončić je također naveo, "s obzirom da je Radmanović nepotrebno potencirao ministra sigurnosti kao navodnog odgovoronog što je pregovarački tim tobože ilegalan", da Ministarstvo sigurnosti očekuje od Predsjedništva BiH da hitno sazove svoju novu sjednicu u cilju zaštite interesa svih građana BiH, razmotri prethodno navedene činjenice, podsjeti se svojih ranijih odluka i usvoji ugovore, te da Radmanović promijeni pravno i državnički neodrživi stav.

"Posljedice neusvajanja sporazuma sa Hrvatskom bile bi katastrofalne i za privredu i za građane BiH, jer bi to značilo da je protok ljudi i roba iz BiH prema Hrvatskoj onemogućen nakon 1. jula kada ta zemlja ulazi u Evropsku uniju", zaključio je ministar sigurnosti BiH.